8 bank a fő károsultja a Lombard-csoport 4 milliárdos csalásának

gazdaság
2015 április 10., 10:23
comments 68

Pár napja jelentette fel magát a pápai focit is támogató Lombard-csoport egyik cége, a záloghitelezéssel foglalkozó Kézizálog Zrt. Azóta kiderült, hogy a Lombardnál nagyjából 4 milliárd forintot csaltak el, a közelmúltbéli botrányokkal ellentétben azonban itt nem kisbefektetők a károsultak, hanem a Lombardnak hitelező bankok. Az ügy egyelőre eléggé homályos, de az nagyon furcsa, hogy hogyan verhetett át a Lombard 8 olyan bankot, melyek elméletileg gyakorlott és dörzsölt játékosok a pénzpiacon.

A Kézizáloghoz behordott zálogtárgyakra a cég hitelt adott, amit aztán kamattal együtt visszakért, és ha megkapta a pénzét, visszakapta a zálogtárgyat a tulajdonosa. A Lombard a zálogtárgyakat behozó ügyfeleit banki hitelből fizette ki. A bankok viszont csal valamilyen biztosítékért hiteleztek a Lombardnak, ezek a biztosítékok pedig a Kézizáloghoz behordott zálogtárgyak voltak.

Itt van a Lombard nagy trükkje: a bankok által biztosítékként elfogadott zálogtárgyak ugyanis a valóságban sokkal kevesebbet értek, mint amennyire a bank becsülte őket.

Egy bizonyos szint fölött azonban a bankoknak már nem elég a zálogtárgy biztosítékként, hanem valamilyen biztosabb fedezetet kérnek, többnybire aranyat, ingatlant vagy anyavállalati garanciát. Mivel a Kézizálog fő profilja az ékszer volt, adta magát, hogy bankoknak is aranyat ad óvadéki tárolásra a cég.

A Lombardhoz vezető csalássorozat első részét is így találhatták meg a hatóságok: az Alba Takarékot tavaly nyáron világították át, mielőtt belépett volna a takarékszövetkezeti integrációba. Az átvilágítás során kimutatták, hogy

a takaréknál tárolt 100 kiló óvadéki arany nagyobb része sárgaréz, nemesfémet csak nyomokban tartalmazott a készlet.

A Portfolio információi szerint az Alba Takaréktól vezettek a Lombardig a szálak, a hatóság nyomozni kezdett a cégcsoportnál, majd a Kézizálog vezetője száméra nem maradt más választás, csak az önfeljelentés.

Hogy pontosan melyik volt a megvezetett 8 bank, nem tudni biztosan, az egyetlen nyom a Lombard Kft. 2013-as beszámolójának kiegészítő melléklete, amelyben 8 bank felé van kezességvállalás. Ez 2013-as állapotot rögzít, és nem is feltétlenül a Kézizálog Zrt.-hez kapcsolódik, így a 8 károsult bank nem feltétlenül ugyanez a 8 intézet. A beszámolóban szereplő bankok: CIB, OTP, Sberbank, UniCredit, Raiffeisen, K&H, CommerzBank, Széchenyi Bank. (Portfolio)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.