A Nagy Tűzfal után itt a Nagy Ágyú, a kínai cenzorok legújabb csodafegyvere

Kína mostantól bármikor képes lehet elérhetetlenné tenni bármilyen weboldalt, aminek a tartalma valamiért nem tetszik a cenzoroknak. A torontói Nemzetközi Kapocslatok Munk Intézetének Citizen Lab nevű kutatócsoportja április 10-én tette közzé jelentését az új eszközről, amit a nagy kínai tűzfal nyomán

Nagy Ágyúnak

neveztek el. Ez lényegében weboldalak túlterheléses támadását (DDoS) teszi lehetővé, vagyis a hálózatra csatlakozott gépek forgalmát egy eltüntetni kívánt oldalra irányítva blokkolja azt.

Ezzel az eszközzel lehetetlenítették el március végén a programozók körében népszerű GitHubot, ahova bárki feltöltheti a kódját, hogy azt közösen szerkesszék és tökéletesítsék. Mondanom sem kell, ez remek lehetőséget ad olyan szofrtverek készítésére is, amelyekkel megkerülhető volna a Nagy Tűzfal, ez pedig elég indok lehet a támadásra.

A kutatók attól tartanak, hogy a Nagy Ágyút ennél összetettebb célokra is használhatják majd, például milliószámra fertőzhetik meg a kínai szerverekre csatlakozó gépeket.

A Citizen Lab szerint azonban nem is ez a legveszélyesebb, hanem a precedens, amit most Kína teremtett. Egyrészt azzal, hogy egy széles körben használt oldalt támadtak, másrészt azzal, hogy a támadást nem is álcázták különösebben. Ezt pedig nehéz nem úgy értelmezni, mint jelzést arról, hogy Kína hajlandó és képes bármely, netre csatlakozott számítógépet a saját szolgálatába állítani a netes forgalom ellehetetlenítéséért. (Via Quartz)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;