A férfiak szívesebben mennének vissza az időben, hogy megöljék Hitlert, mint a nők

2015 április 13., hétfő 8:34
133

Ha lenne egy időgépük, a férfiak szívesebben utaznának vissza a második világháború előtti Európába, hogy megöljék Hitlert, mint a nők – állítja egy új kutatás, ami annyira komoly, hogy amerikai, kanadai és német kutatót végeztek metaanalízist 40 kutatást összevetve. 6100 résztvevőnek kellett különböző erkölcsi kérdésekre válaszolniuk. Például, hogy megölnék-e Hitlert, hogy megakadályozzák a háborút.

black hitler 02

A tanulmányt a kanadai Wilfrid Laurier Egyetem, a Kölni Egyetem és a Texasi Egyetem tanárai és professzorai készítették, akik azt vizsgálták, hogy nemek alapján milyen különbségek vannak a morális dilemmákban való döntésben.

A Personality and Social Psychology Bulletinben megjelent kutatás szerint a férfiak és a nők is hosszan számoltak a nehéz döntés következményeivel, de a nőket jobban zavarta, hogy el kellene követniük egy gyilkosságot – írja a Haaretz. Rebecca Friesdorf, a tanulmány vezető szerzője azt mondta, hogy a nőkre jellemzőbb az, hogy egyből, érzelmi és „zsigeri” alapon elutasítsák, hogy másnak kárt okozzanak.

black hitler 01

A kutatásban egyébként nemcsak Hitlerről kérdezték, a 20 kérdés között voltak egyéb témák is, például kínzásról, hazugságról, abortuszról vagy az állatkísérletekről. A tanulmány két filozófiai elvet elemzett, amik az etikához (erkölcsi), a deontológiához (kötelességi) és az utolotarizmushoz (hasznossági szempont) kapcsolódtak. Az egyik nézet szerint egy cselekvés erkölcsössége összhangban van az erkölcsi normákkal, míg az utilitarizmusnál az a legerkölcsösebb döntés, ami a legtöbb embernek jó. (Ezt itt is említettük.)

black hitler 03

Morális kérdésnél egyébként jóval bonyolultabb Hitler megölése, attól függően, hogy hogy tekintünk az időre. (A sok probléma közül itt csak néhányat említek.)

  • Ha például olyan, mint a Vissza a jövőbenben, akkor csak egy párhuzamos valóságba megyünk vissza a végtelen számú közül, és végtelen másikban úgyse tehetünk semmit.
  • De az is lehet, hogy abban a valóságban egyszerűen minden gonosz tervéről letesz, vagy valaki más öli meg.
  • Ha viszont egyetlen valóságot feltételezünk, akkor Hitler megölése után valószínűleg – minthogy minden másképp alakul a jövőben (vagyis a múltban) – meg sem fogunk születni, és így vissza sem fogunk tudni menni, hogy megöljük, tehát mégis minden ugyanúgy történik, azaz megszületünk, és visszamegyünk, hogy stb.

Minthogy az időutazás most nem lehetséges, ezért be kell érnünk azzal az információval, hogy a nők kevésbé ölnék meg Hitlert.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt