Egész nagy bajban van az ország

politika
2015 április 13., 04:18
comments 1973
  • Először nyert jobbikos egyéni mandátumot.
  • Pedig alig erősödött a párt tavaszhoz képest Tapolcán, a többieket viszont sokkal jobban utálják a választók, mint eddig.
  • A régi elit képtelen megújulni.
  • A nagy politikai undorban a Nyugatot teljesen elutasító erő emelkedik fel.

Ha a Fidesz nem írta volna át a választási törvényt, akkor a mostani lenne a legizgalmasabb politikai helyzet a rendszerváltás óta. Abban az esetben ugyanis az 50 százalék alatti részvétel miatt érvénytelen lenne a mai forduló. És jönne a két nehéz kérdés:

  • Összefogna-e a Fidesz és az MSZP a Jobbik ellen, hogy az ordasoknak ne adjanak esélyt?
  • Összefogna-e az MSZP és a Jobbik, hogy a Fideszt móresre tanítsák?

Jó nagy viták lennének, és minden arról szólna, hogy ki tehet arról, hogy ilyen erős lett a Jobbik. Lenne demokráciázás, felelősségvállalásozás, aláírásgyűjtés és nácizás, meg minden. Kiderülne, hogy tényleg akkora nyilasnak tartja-e a Fidesz a Jobbikot, mint Lázár János mondta a minap, és tényleg akkora nácinak-e tartja-e az MSZP a Jobbikot, mint ebben a márciusi közleményükben írták? Mert ha itt szerintük tényleg arról lenne szó, hogy egy nyilas/náci párt szerezhet egyéni mandátumot, akkor kénytelenek lennének összefogni, és közös jelölt mögé állni. Vagy ha nem, akkor menne az őrület, hogy ki a nácimosdató, a demokrácia a fontosabb-e vagy a magukat mérsékeltnek mondó pártok egymás iránti gyűlölete.

Vagy esetleg osztódna-e a baloldal aszerint, hogy össze lehet-e fogni a Jobbikkal, ha a Fidesz az ellenfél. Ez se volna annyira abszurd fordulat. Biztosan van olyan, amúgy balra húzó állampolgár, aki ma annak szorított, hogy az igen szoros végjátékot a szavazatok számlálásakor végül a jobbikos Rig Lajos nyerje, hogy csak azért is rossz legyen Orbán Viktornak és a fideszeseknek. Így lehetett ezzel Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, aki látja a jót is ebben az eredményben: „az mindenképpen jó hír, hogy úgy néz ki, ismét nemet mondanak a Fideszre” – mondta az Origónak.

De nem lesznek ilyen izgalmak, nem áll ilyen kihívás elé egyik párt sem. Nem kell gondolkozniuk úgy, hogy annak tétje is legyen.

Ehelyett az első jobbikos egyéni képviselő Rig Lajos lesz.

Még erősebb lesz ettől a Jobbik

Ennek a jobbikos győzelemnek messzemenő következményei lehetnek. Ez az egyetlen párt, amelyik a tavalyi választások óta érdemben erősödni tudott a közvélemény-kutatások szerint. A mostani egyéni győzelem újabb lendületet ad nekik. A pártban már elhiszik, hogy legközelebb is győzhetnek, és ez a magabiztosság erőt ad majd. És a választók közül is azok, akik eddig azért tartózkodtak a Jobbiktól, mert attól tartottak, hogy elveszik a szavazatuk, kedvet kaphatnak, hogy rájuk szavazzanak. Komoly, létező szereplő lettek, jelentős előrelépés az egyéni mandátum.

Fontos lehet, hogy

a Jobbik nem legfőbb bázisán, Észak-Kelet-Magyarországon bizonyította be, hogy egyéniben is tud nyerni,

hanem a Dunántúlon, a Balaton-felvidéken, igazi Fidesz-terepen. Ez plusz magabiztosságot adhat.

És ez azért baj, mert a Jobbik tényleg nagyon meredek alakulat. Tagadják a modern világot, uszítanak embercsoportok ellen, sokkal közelebb vannak Moszkvához mint a Fidesz, ellenzik Magyarország EU- és NATO-tagságát. Lényegében azt a keveset ellenzik, amiben nagyjából, legalább a szólamok szintjén még egyetértés van a Fidesz és a baloldal között. Azt a néhány alapértéket, ami talán elvi szinten még létezik a magyar politikában: a Nyugathoz tartozást és az emberi jogok tiszteletét. Innen nézve a párt erősödése elég aggasztó fordulat. E fordulatban biztosan szerepe van annak is, hogy ezen értékeket a régi nagy pártok kiüresítették az utóbbi években. Számított ebben a 2006-os rendőri erőszak, és a 2010 óta kormányzók illiberális fordulata is.

Nem ennyire jó a Jobbik, hanem ennyire utálatosak a többiek mind

Tavasszal ugyanitt a

  • fideszes 18 570,
  • a szocialista 11 769,
  • a jobbikos 10 110

szavazatot kapott.

Most

  • a fideszes  10 093,
  • a szocialista  7 712,
  • a jobbikos  10 354

szavazatot kapott.

(Illetve egy kicsivel mindegyikük biztos többet, mert egy szavazókörben még nem számoltak, hogy bevárják és közéjük keverjék a külföldön szavazók voksait. A lényegen azonban ez nem változtathat már.)

A Jobbik tavasz óta (a hiányzó voksokkal együtt) kb. 500 szavazóval erősödött a körzetben, ami a 70 900 választópolgárhoz képest még egy százalékpontnyit sem jelent. A Jobbik hozta nagyjából ugyanazt, mint amit hozott tavasszal.

Hasonló történt egyébként az előző két időközin is, amit a baloldal nyert meg: Újpesten és Veszprémben is kb. pont ugyanazt az eredményt hozták a baloldali jelöltek mint tavasszal.

Ami viszont nagyon látványos, hogy a Fidesz és az MSZP is milyen hatalmasat vesztett most.

Több mint 8000-rel kevesebben szavaztak most a Fideszre, mint egy éve, a párt szavazóinak száma több mint 40 százalékkal csökkent. Pedig mozgósítottak rendesen, Orbán Viktor is a helyszínre utazott. A baloldal is vesztett vagy 3000 szavazót, a tavalyi választóik bő harmadát, mintegy 35 százalékát. Alig kisebb visszaesés ez arányaiban, mint ami  a Fidesznél látható.

Vagyis nem a Jobbik lett nagyon erős hirtelen. A Fidesztől elfordultak nem találtak maguknak új pártot, és a baloldal nem tudott semmit sem erősödni attól, hogy a szavazók nagy tömegben hagyták el a kormánypártot. Sőt még gyengült is a bal.

photo_camera Tóbiás és Mesterházy várják az eredményeket az ajkai MSZP-irodában. (MTI Fotó: Nagy Lajos)

Képtelenek újra vonzónak látszani

A Fideszben tovább erősödik majd az idegesség. Megverték ugyan az MSZP-t, de megint vesztettek, immár harmadszor néhány hónapon belül. Egyértelmű, hogy a párt nagyon meggyengült. Egyre erőteljesebb lehet a változást akarók hangja a pártban, miközben Orbán Viktor egyértelműen azt a választ adta eddig a belső kritikákra, hogy mindenki maradjon csendben, harcoljon, álljon bele a mostani helyzetbe, azt támogassa, ami van. Erről beszélt februári évértékelőjében, és erre utalt március 15-i beszédében is, és ugyanezt mondta most közvetlenül az időközi előtt is. Továbbra sem tűnik úgy, hogy ez lenne a jó válasz.

A Fideszben november eleje óta egyértelmű a zavarodottság,

kínos ügyek pattannak ki sorban, egészen súlyosak is, és semminek soha semmilyen következménye sincs. Kitiltották az USA-ból korrupció miatt az adóhivatal elnökét, ő önmagát vizsgálhatta meg, és mindent rendben talált, ezt pedig a kormány elfogadta. Nagyon hosszan lehetne sorolni még, hogy miért teljesen botrányos a kormányzás színvonala, de ez egy erős szimbóluma a jelenlegi totális szétesettségnek.

És ahogy a jobbikosoknak erőt ad majd a magabiztosság, úgy gyengíti most tovább a Fideszt az elbizonytalanodás. Minél kevésbé hiszik el magukról, hogy legközelebb nyerhetnek, annál kisebb lesz erre az esélyük.

A baloldal is rettenetes állapotban van. Ők voltak a váltópárt, elvben nekik kell nyerni, amikor a másik veszít, így volt ez 1994-től sokáig. Ebben az illúzióban élnek talán a mai napig. Pedig ennek a korszaknak vége. A 2006-os zavargások óta képtelenek erősödni, és nem látszik, hogy valaha képesek lehetnek-e egyáltalán.

photo_camera Tóbiás József MSZP-elnök és párttársai az ajkai MSZP-iroda előtt, az időközi választás estéjén. (MTI Fotó: Nagy Lajos)

Állapotukat jól jellemzi, hogy Gyurcsány Ferenc éppen a mostani választás előtti csütörtökön nyilatkozott a Figyelőnek arról, hogy az MSZP irányításába megint meghatározóvá váló Puch László és az egykor fideszes Simicska Lajos egy követ fújtak. Miközben a mostani választáson a DK és az MSZP közös jelöltet állított. Nyilván nem ezen az egy nyilatkozaton múlt a baloldal vasárnapi veresége, de jól mutatja a hangulatot, hogy akkor esnek egymásnak, amikor a legélesebb a kampány. A belső harcok és főszereplőik tíz éve semmit se változtak a baloldalon, és az új próbálkozók már mind elvéreztek ennek a küzdelemnek a mellékhadszínterein.

Sok jelölt a semmiért

Az új választási törvény rossz, mert nincs mód alkukra, a konszenzus kényszerére, amire eddig két forduló között, vagy érvénytelenség esetén az ismétlés előtt szükség volt. Lehet, hogy a Jobbik előbb-utóbb hozta volna Tapolcát a régi rendszer szerint is, de akkor legalább kiderült volna, hogy azért, mert a Fidesznek és az MSZP-nek a háború fontosabb, mint a Jobbik megállítása.

De ott is bukott a törvény, hogy megint volt egy csomó jelölt, konkrétan 18 a 22-ből, aki lényegében nem kapott szavazatot.

Többségükre még húszan sem szavaztak. Holott az indulásukhoz 500 aláírás kellett. Hogy a többes jelölésből csalások sorozata következett (lemásolták a bizniszpártok az ajánlóíveket) az nagyon pontosan kiderült már tavaly is. A fideszes többség mégsem módosított a törvényen. Nyilvánvaló, hogy ez így nem működik, komolytalan az új választási rendszer.

Nincs már erő

A magyar politikát az elmúlt 20 évben uraló két párt képtelen már erőt mutatni, megújulni. És aki a nyomukban van, akár meg is előzi őket, az szinte mindent tagad, amire a rendszerváltás demokratikus fordulata épült. Egész nagy bajban van Magyarország.

(A fölső, nagy képen Rig Lajos - bal oldalon -, Vona Gábor pártelnök - középen - és Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere látható a győzelemre álló jelölt sajtótájékoztatóján. MTI Fotó: Varga György)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.