Tíz ábra arról, hogy mennyire katasztrofálisnak látják Magyarország teljesítményét a nálunk befektető német üzletemberek

2015 április 14., kedd 12:19
772

„Ha olyan rossz és kiszámíthatatlan lenne a gazdasági környezet Magyarországon, akkor miért van jelen itt vagy hatezer német cég? Miért jött volna a hatmilliárd eurónyi német tőke a kormányváltás óta?”

szerelte le Orbán Viktor saját elmondása szerint Angela Merkelt, amikor február elején találkoztak.

Úgy tűnik, a német üzletemberek jelentős része valójában eléggé bánja, hogy Magyarországra jött. Legalábbis ez derül ki a német-magyar ipari és kereskedelmi kamara (DHUIK) konjunktúrajelentéséből (pdf), ami most jelent meg. Megkérdezték a Magyarországon aktív német üzletembereket, hogy mi a helyzet nálunk, mit gondolnak az országról. A német gazdaság hátországaként szolgáló egész régióban elkészítik ezt a felmérést minden évben, így összemérhetők az adatok.

Van, amit pozitívan látnak a német üzletemberek, például ők is érzik, hogy a magyar makrogazdasági adatok hosszú évek után végre javulnak,

de amit a kormány teljesítményéről gondolnak, az eléggé lesújtó.

71 százalék úgy gondolja, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlan, 58 százalék szerint súlyos gondok vannak a jogbiztonsággal is.

dhuik1

És bár tény, hogy az Orbánék által valamiért favorizált feldolgozóiparban jobbak a válaszok, azért alapvetően itt is rossz a kormány megítélése.

Mind a kiszámíthatóság, mind a jogbiztonság terén elmaradunk a régiós átlagtól, és romlott a helyzet tavaly óta.

dhuik4

A német cégvezetők háromnegyede látja problémásnak, hogy ki mindenkit kell Magyarországon lefizetni az üzleti életben, és hogy mennyire átláthatatlanok a közbeszerzések...

dhuik2

...és itt is sikerül folyamatosan egyre rosszabb benyomást keltenie Magyarországnak, egyben távolodni a régiós átlagtól:

dhuik3

Ez persze nem egy közvélemény-kutatás, de azért feltették azt az egyszerű kérdést is, hogy a kormány teljesítményével mennyire elégedettek a német üzletemberek. A helyzet sokat romlott tavaly óta, most 11 százalék elégedettre jut 48 százalék, aki szerint rosszul végzi munkáját a kormány, míg 32 százalék udvariasan azt válaszolta, hogy "kielégítő" a helyzet.

dhuik5

A politika csak egy része a német cégek működési feltételeinek, de leginkább ezért szakadunk le a régió többi országától.

dhuik6

De legalább annyira nem rossz a helyzet, mint 2012-ben, amikor – a szektoradók kivetésével és hasonlókkal – valósággal sokkolta a németeket a kormányzati unortodoxia.

Végül pedig egy olyan lista, amin csak Koszovó és Albánia van mögöttünk.

„Jó ötlet volt ezt az országot választani befektetési célpontként?” – kérdezték meg az adott országban aktív német üzletemberektől. A válasz: minden öt Magyarországgal elégedett német üzletemberre jut kettő, aki sajnálja, hogy Magyarországot választotta.

dhuik5

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt