Új ország jött létre a Vajdaság mellett: Liberland

külföld
2015 április 15., 08:04
comments 179

A cseh Szabad polgárok pártjának egyik tagja, Vít Jedlička a Szerbia és Horvátország között fekvő senki földjén egy új országot alapított, aminek nevel:

"Liberland Szabad Köztársaság"

A Bumm.sk összefoglalója szerint Jedlička reméli, hogy az új államot rövidesen nemzetközileg is elismerik. Az alapító egyben az ország elnöke is és már hivatalos úton jelezte az ENSZ-nek, Horvátországnak és Szerbiának az államalapítás tényét. Liberland területe 7 négyzetkilométer.

mapa2

Jedlička szerint

„az új állam alapítóinak célja egy olyan társadalmat létrehozni, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket.

Az ország honlapján már lehet igényelni állampolgárságot. Liberland már rendelkezik zászlóval és címerrel is. Az ország mottója:

„Élni és élni hagyni”.

Liberland_vlajka

Az ország államformája  „alkotmányos köztársaság a közvetlen demokrácia elemeivel”, hivatalos nyelve a cseh. (Bumm.sk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.