Nem sikerült a Volkswagen-puccs

Vége a VW-vezetési válságnak. Hiába próbált nekimenni a Volkswagen vezérigazgatójának, Martin Winterkornnak az felügyelőbizottság elnöke, Ferdinand Piech, a hattagú elnökség most mégis megerősítette Winterkornt. Javasolják, hogy 2016-ban lejáró szerződését is hosszabbítsák meg Winterkornnak, aki 2007 óta vezeti a VW-t (ami a világ második legnagyobb autógyártója).

AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ

A "súlyos vezetési válság" akkor robbant ki, amikor egy hete a Spiegelnek azt mondta Piech, hogy "eltávolodott" Winterkorntól, és arra törekszik, hogy "megfelelő emberek kerüljenek a felügyelőbizottság és az igazgatótanács élére". Ezt nehéz volt máshogy értelmezni, mint hogy vezetőváltást szeretne kierőszakolni az fb-elnök.

Piech unokatestvérével, Wolfgang Porschéval együtt a VW legnagyobb részvényese. A 20 tagú fb-ben 10-10 helye van a részvényesek és az alkalmazottak képviselőinek, a Piech és a Porsche család ebből öt hellyel rendelkezik. Most viszont elég egyértelművé vált, hogy a többi fb-taggal szemben alulmaradtak Piechék.

(WSJ, FT)

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.