NAV: Nincsenek bekötve a kaszinók pénznyerő automatái, de nem baj

gazdaság
2015 április 21., 14:55
comments 142

A NAV válaszolt kérdéseinkre a kaszinókkal kapcsolatban. Az adóhivatal szerint nem baj, hogy nincsenek bekötve a kaszinók pénznyelő gépei, az ország többi kasszájával ellentétben, mivel megvan a lehetőség, hogy ellenőrizzék őket.

Korábban arról írtunk, hogy miközben Andy Vajna cégeihez nagyjából évi 15 milliárd forintos bevétel csoroghat kaszinóbevételből (hasonló lehet a helyzet a többi kormányzati kötődésű kaszinóüzemeltetőnél), erre nincs pontos rálátása a NAV-nak sem. (Orbán Viktor ma közölte, hogy nagyon is örül Andy Vajna gazdagodásának.)

Az adóhivatal akkor jelezte, hogy nem igaz, hogy a "sötétben tapogatóznának".

photo_camera A debreceni Grand Casino. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A NAV idézi a vonatkozó rendeletet, ami szerint kaszinókban üzemeltetett pénznyelő gépekre nem vonatkozik az ellenőrző készülék 2001 óta (most már ugye, a kaszinópiac újraosztása óta csak ott lehet ilyen gépeket üzemeltetni):

"Az egyes szerencsejátékok engedélyezésével, lebonyolításával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatok végrehajtásáról szóló PM rendelet 2001. január 1-től vezette be a pénznyerő automaták integrált ellenőrző készülékkel történő felszerelését és működtetését. Ugyanezen rendelet írta elő, hogy ez a szabály a játékkaszinóban üzemeltetett pénznyerő automatákra nem alkalmazandó, tehát azok már az integrált ellenőrző készülék bevezetése óta kivételt képeznek."

De ez nem baj, írja a NAV, "integrált ellenőrző készülék és szerver alapú üzemeltetés nélkül is megfelelően ellenőrizhetőek az automaták" a következő miatt, idézzük (kiemelés tőlem):

  • A NAV helyszíni ellenőrzést tarthat és rendelkezésére állnak a video-kontroll, illetőleg - a korábbi videofelvételek kötelező megőrzése miatt - a korábbi események felvételei is.
  • Általános szabály, hogy minden egyes forgalmi adatot bizonylatnak kell alátámasztania, amelyeket szükség esetén a NAV rendelkezésére kell bocsátani.
  • A kaszinók havonta beszámolnak a pénznyerő automaták tiszta játékbevételéről, a tétként feltett összeg és a kifizetett nyeremény mértékéről.
  • A pénznyerő automatákon különböző számlálók vannak, amelyek forgalmi adatai összevethetők a bevétellel, amit tételes leszámolással állapítanak meg.
  • Jelenleg valamennyi kaszinó 0-24 óráig tartó folyamatos video-kontroll mellett működik, a pénznyerő automaták működtetése és bevételük leszámolása csak több alkalmazott együttes jelenlétében végezhető.
  • A pénznyerő automaták a MKEH által hitelesített eszközök, a hitelesítés megtörténtét a NAV is folyamatosan ellenőrzi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt