Csatát nyert Magyarországon az iskolai szegregáció

2015 április 22., szerda 11:58
392

Brüsszelben küzd tovább a magyar állam ellen a CFCF (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány), miután szerdán a Kúria teljes egészében elutasította a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában. Az ítélet jogerős.

A 2007 óta húzódó ügyben az alacsonyabb szintű bíróságok éppen ellentétesen ítéltek, és azt mondták ki, hogy igenis szegregálják a gyerekeket Nyíregyházán. Balog Zoltán miniszter, aki végig személyes ügyének tekintette az iskola üzemeltetését 2014 végén azonban egy olyan törvényt hozatott, amely lehetővé tenné az ilyen szegregált intézmények működését.

A Kúria mostani indokolása szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görögkatolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem a pedagógiai programját nem kifogásolta. Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, miután megszüntette az iskola buszjáratát.

A Kúria álláspontja szerint így nem sérült a szabad iskolaválasztás elve. A szülők annak tudatában íratták gyerekeiket az intézménybe, hogy ott vallási nevelés folyik, az egyháznak pedig deklarált célja volt a roma pasztoráció, így logikus, hogy olyan térségben vette át az iskola működtetést, ahol jelentős arányban élnek romák.

Kegye Adél, a CFCF ügyvédje az ítélethirdetést követően elmondta:

„A mai ítélet nem illeszkedik a Kúria korábbi gyakorlatába, annak ellenére, hogy az elkülönítést tiltó szabályok változatlanok. Csak remélni tudom, hogy nem szaporodnak el gomba módjára a cigány gyermekeket oktató egyház intézmények szerte az országban az ítélet következtében. Az Európai Bizottsághoz kell fordulnunk.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt