Most mondjuk azt, hogy nincs katasztrófa, aztán meglátjuk!

Budapest
2015 április 22., 15:22
comments 255

Kedden leültek tanácskozni az illetékesek a volt Vegyiművek területén szétfolyó veszélyes hulladékról. Arra jutottak, hogy pánikra semmi ok, de AZONNAL tenni kell valamit. Azt, hogy pontosan mikor, kik és mit tegyenek, még ők sem tudják.

illatos4

A tanácskozás részvevői: Bácskai János ferencvárosi polgármester, a Földművelésügyi Minisztérium illetékes államtitkára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője, a IX. és a környező kerületek parlamenti és önkormányzati képviselői, a kispesti polgármester és a pesterzsébeti alpolgármester, Budapest kormánymegbízottja, a katasztrófavédelmi kirendeltség képviselői, a Pest megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályvezetője, valamint a Budapesti Vegyiművek felszámolója is részt vett.

Két dologban állapodtak meg:

1. Nincs is annyira katasztrófahelyzet

Ugyan V. Németh Zsolt földművelésügyi államtitkár múlt csütörtökön még azt nyilatkozta az RTL-nek, hogy javasolni fogják a kormánynak a terület stratégiai jelentőségűvé nyilvánítását katasztrófavédelmi okokból, most a tanácskozáson már arra jutottak, hogy csak a pánikkeltők keltik azzal a pánikot, hogy katasztrófahelyzet volna. Márpedig a pánikkeltés fölösleges. Mindezt úgy sikerült megállapítani, hogy az Illatos úton utoljára 2013-ban tartott terepszemlét a Katasztrófavédelmi Felügyelet.

„Igazgatóságunk 2013. december 12-én a társhatóságokkal közös helyszíni szemlét kezdeményezett, melyen jelen volt a környezetvédelmi hatóság.”  (A felügyelet válasza Baranyi Kriszta (Együtt) kérdésére.)

vm26

Arról nem esett szó, hogy a katasztrófahelyzetet nem csupán a K1-es, extraveszélyes besorolású veszélyes anyagok kontrolállatlan tárolása okozza, hanem hogy tűz és robbanásveszély van a területen, ráadásul úgy, hogy a telepen klórgázzal dolgozó cég is működik. Ja, viszont tűzvédelem nincs:

A területen föld feletti tűzcsaphálózat és tűzcsapszekrények vannak (ezek üresek és sérültek, egy részük láthatóan működésképtelen). Kihelyezett tűzoltó vagy a hordós tárolókhoz előírt készülékeket, berendezéseket a helyszínen nem látni.

Tehát úgy indulunk neki a nyári melegnek, hogy például az alább látható durranásig puffadt hordó a több ezer tonna tűz- és robbanásveszélyes anyag között marad, és ha pukkan, akkor egy marék homok sincs a közelben, amit rá lehetne szórni.

illatos5

2. Remélik, hogy majd az állam elszállítja a hordókat

AZ államtitkár múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy majd EU-s pénzből próbálják megtisztítani a területet. Közben rájöttek, hogy veszélyes hulladék elszállítására nem lehet pénzt igényelni, pláne úgy nem, hogy a talajvíz megtisztítására már adott az EU 1,6 milliárdot. A talaj azóta újra beszennyeződött, mivel a területről közben nem szállították el a mérgeket. Erről az elherdált pénzről már korábban írtunk.

vm31

Csárdi Antal az LMP képviselője, aki részt vett a megbeszélésen, nem teljesen elégedett, mert semmi konkrétumban nem sikerült megállapodni a telepen lévő borzalmas helyzet felszámolásával kapcsolatban. Ütemterv nem született.

Viszont Bácskai János, ferencvárosi polgármester eredményesnek értékelte a tanácskozás. Dr. Bartus Adrienn, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője elmondta, bár közvetlen katasztrófahelyzet valóban nincs, a kialakult helyzet felszámolása azonnali beavatkozást igényel. Az illetékesek ezért benyújtanak egy előterjesztést, amelyben a kormány támogatását kérik a veszélyes hulladék elszállításához.

illatos6

V. Németh Zsolt államtitkár szerint a megoldás, ha a terület állami felelősségi körbe kerül. Viszont erre a mostani jogszabályok nem adnak lehetőséget, ezért jogszabály-módosításra van szükség, hogy állami felszámolót lehessen kijelölni. Tehát az eddigi felszámoló céget egy újabbra cserélik, és megpróbálják rávenni a miniszterelnökséget, hogy fizesse ki legalább a veszélyes hulladék elszállítását, ami becslések szerint legalább 1 milliárd forintba fog kerülni.

vm2

Tehát a mesterterv a következő: iktatnak, javaslatot tesznek, módosítanak, benyújtanak, kérelmeznek, beterjesztenek, kijelölnek.

Aki a közelben él vagy dolgozik, és tisztábban szeretne látni a környéken kialakul helyzettel kapcsolatban, az menjen el a Kulcs a városhoz, kulcs a közélethez lakossági fórumára, ahol szakértőket lehet majd kérdezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.