Matolcsy György a vagyonnyilatkozati kötelezettségét is unortodox módon értelmezi

Matolcsy György két új MNB-s Pallas Athéné alapítványtól is havi tiszteletdíjat kap, ezeket a jövedelmeket azonban elfelejtette feltüntetni a vagyonnyilatkozatában. A jegybank elnöke a PA Domus Animae Alapítvány kuratóriumának elnöke, havi 710 ezer forintért és a PA Domus Mentis Alapítvány kuratóriumának tagja, 508 ezerért. Ezeket a jövedelmeit az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak (amit érdektelenség miatt bezúztak március végén), illetve a Hegedűs Zsuzsa Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványának utalta. A Magyar Narancs érdeklődésére, hogy ezek a jövedelmek miért nem szerepelnek a vagyonnyilatkozatában a jegybank azt válaszolta, hogy

Matolcsy Györgynek „elkölthető jövedelme az alapítványi tiszteletdíjakból nem származott”.

Ez aztán az unortodox logika, ha elköltöm a pénzt, akkor utána nem marad elkölthető pénzem, tehát be se kell számolnom róla.

Talán még az elnöknél is cifrább alelnöke védekezése. Gerhardt Ferenc PA Domus Concordiae Alapítvány és a PA Domus Mentis Alapítvány felügyelőbizottságának az elnöke, a két helyen összesen havi egymillió szakít. Ezt a pénzt ő is jótékony célra ajánlotta fel, a Kalazancius Alapítványt és a Rákosszentmihály-Sashalmi Református Templom Alapítványt támogatta eddig. De a vagyonnyilatkozatában nem szerepelt a jövedelem, mert elfelejtekezett róla.