Matolcsy György a vagyonnyilatkozati kötelezettségét is unortodox módon értelmezi

gazdaság
2015 április 22., 05:17
comments 141

Matolcsy György két új MNB-s Pallas Athéné alapítványtól is havi tiszteletdíjat kap, ezeket a jövedelmeket azonban elfelejtette feltüntetni a vagyonnyilatkozatában. A jegybank elnöke a PA Domus Animae Alapítvány kuratóriumának elnöke, havi 710 ezer forintért és a PA Domus Mentis Alapítvány kuratóriumának tagja, 508 ezerért. Ezeket a jövedelmeit az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak (amit érdektelenség miatt bezúztak március végén), illetve a Hegedűs Zsuzsa Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványának utalta. A Magyar Narancs érdeklődésére, hogy ezek a jövedelmek miért nem szerepelnek a vagyonnyilatkozatában a jegybank azt válaszolta, hogy

Matolcsy Györgynek „elkölthető jövedelme az alapítványi tiszteletdíjakból nem származott”.

Ez aztán az unortodox logika, ha elköltöm a pénzt, akkor utána nem marad elkölthető pénzem, tehát be se kell számolnom róla.

Talán még az elnöknél is cifrább alelnöke védekezése. Gerhardt Ferenc PA Domus Concordiae Alapítvány és a PA Domus Mentis Alapítvány felügyelőbizottságának az elnöke, a két helyen összesen havi egymillió szakít. Ezt a pénzt ő is jótékony célra ajánlotta fel, a Kalazancius Alapítványt és a Rákosszentmihály-Sashalmi Református Templom Alapítványt támogatta eddig. De a vagyonnyilatkozatában nem szerepelt a jövedelem, mert elfelejtekezett róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.