Kazahsztán büszke népe elnököt választ

külföld
2015 április 25., 06:26
comments 69
photo_camera Nurszultan Nazarbajev. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV

Semmi sem veszélyezteti Nurszultan Nazarbajev kazah elnök vasárnapi újraválasztását, aki a Szovjetunió felbomlása óta tölti be az államfői tisztséget. Április 26-án rendeznek "előrehozott" ""választásokat"" az országban.

Én tíz éve vonatoztam keresztül az országot, Herczeg Márk kollégám meg tavaly járt Kazahsztánban és pompás kis riportja alapján nem sok minden változott. Egy másik cikkben meg a világ egyik legértelmetlenebb beruházásával, egy százmilliárd dolláros olajbuktával foglalkoztunk.

A kőolaj- és földgázkincsben gazdag közép-ázsiai köztársaság mintegy 10 millió választópolgára meg fogja erősíteni hivatalában a 74 éves jelenlegi államfőt.

Annál is inkább, mert a versengésbe "beengedett" két riválisa teljesen esélytelen - írja az MTI.

Pár vicces tény, felsorolásszerűen:

  • Nazarbajev 1991. december 1-je óta tölti be az államfői tisztséget.
  • Legutóbb 2011. április 3-án "kapott felhatalmazást" a választóktól.
  • A leadott szavazatok 95,5 százalékát söpörte be.
  • Bár az alkotmány szerint az államfő hivatalosan két ízben választható újra, Nazarbajev egy 2012-es alkotmánymódosítás értelmében akárhányszor újraválasztható.
  • Nazarbajev hivatalos titulusa: "Kazahsztán első elnöke".

Orbán Viktor egy rakat üzletember és miniszter társaságában Kazahsztánban vendékeskedett a minap.

Nazarbajev mandátuma eredetileg 2016 végén járna le, de meglepetésre február 25-én rendeletet írt alá az előrehozott választás megtartásáról.

"A nép részéről erős volt a választások iránti követelés, kérték ezt tőlem"

- indokolta lépését Nazarbajev, aki rövid időre meglebegtette visszavonulásának lehetőségét is, de pártja márciusban megszavazta újabb jelölését a posztra.

Megfigyelők sokkal inkább taktikai manővert látnak a döntés mögött. Egy közeledő súlyos gazdasági válság előtt a jelenleg az egész országban vitathatatlan tekintélyű államfő gyorsan meg akarja erősíttetni magát hivatalában, mielőtt népszerűtlen intézkedéseket kényszerül hozni. Ezek között tömeges elbocsátások, fizetéscsökkentések és a nemzeti valuta, a tenge leértékelése is szóba jöhet. Az emberek hónapok óta panaszkodnak a folyamatosan növekvő árakra. Különösen a hazai áruk drágultak meg.

Az alacsony olajárak az elmúlt időszakban nagy lyukat vágtak az államkasszában. Ez nyomasztóan hat az olyan nagy presztízsberuházásokra, mint a 2017-es asztanai Expo vagy a 2022-es téli olimpia megpályázása.

Valódi választási kampányról ezúttal sincs szó.

A nagyobb városokban mindenütt az államfő mosolyog a plakátokon. "A nemzet vezetőjével új sikerek felé" - ilyen jelszavak olvashatók rajtuk. Nazarbajev egyik riválisa Turgun Szizdikov, a Kazahsztáni Népi Kommunista Párt központi bizottságának tagja, a másik pedig az "önjelölt" Abulgazi Kuszainov, aki maga is az államfő Haza Pártjának (Nur Otan) tagja, amely a 98 tagú parlamentben 83 mandátummal rendelkezik.

A kommunisták kormányközelinek számítanak, valódi ellenzéki pártok nincsenek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) még egyetlen kazahsztáni választásról sem állapította meg, hogy megfelelt volna a demokratikus normáknak. Az EBESZ a mostani választásokra is mintegy 400 megfigyelőt küld. A média a világ kilencedik legnagyobb országában hatósági nyomás alatt van. Nem ritka, hogy szerkesztőségeket záratnak be, vagy eljárásokat indítanak újságírók ellen. Emberi jogi szervezetek az alapvető emberi jogok megsértésével, korrupcióval és nepotizmussal vádolják a vezetőséget - írja a dpa.
Az elnök hatalmi bázisát rokonai és bizalmasai alkotják, akiket vezető állami tisztségekbe helyezett. Az előre hozott választások kapcsán olyan spekulációk is lábra kaptak, hogy az idősödő államfő talán bemutat egy lehetséges utódot. Az utódlás kérdése azonban hamar lekerült a napirendről. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.