A Zeneakadémia kancellárja visszavonta az intézmény vezetőinek megbízatását

Az intézmény élére a kormány által kijelölt, hivatalosan a gazdasági ügyek felügyeletével megbízott kancellár, Kupper András pénteken lépte ezt meg. A Fidelio cikke szerint a kancellár és a rektor valamint a szenátus viszonya korábban sem volt felhőtlen, de a héten végleg elpattant minden.

Kedden a húsztagú szenátus egyhangúlag szavazta le Kupper előterjesztését, az SZMSZ-re vonatkozó javaslatát pedig a kancellár visszavonta. Azaz az egyetemnek még mindig nincs a működési szabályokat lefektető alapdokumentuma, így pedig ellehetetlenülhet a működés.

A lap úgy értesült, hogy több vezető beosztású alkalmazott megbízatását visszavonták pénteken. A szenátus több tagja is arról nyilatkozott, hogy reménytelennek tartják az együttműködést a kancellárral, és aggódnak, hogy rossz döntések miatt működésképtelenné válik az akadémia. Sérelmezték azt is, hogy olyan szakmai kérdésekben, mint például tanári kinevezések vagy szakmai díjak odaítélése, a kancellár magának szeretné a döntési jogot. Korábban többször kérték a rektort és a fenntartót, hogy gondolják újra Kupper kinevezését. 

Kupper András a Fidelio egy korábbi életrajza szerint a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen diplomázott, 1996-ig a II. számú Anatómiai Intézetben dolgozott tanársegédként, 1993-tól a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselője, 1998-tól 2014-ig egyéni önkormányzati képviselő a XI. kerületben, kultúrért felelős alpolgármester. 2003-tól 2006-ig a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakciójának vezetője, és az Egészségügyi Bizottság alelnöke. 2004-2007 között a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség budapesti elnöki tisztét látta el, 2006-2014 között parlamenti képviselő. Azaz minden jel szerint a tökéletes jelölt volt a Zeneakadémia irányítására.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.