Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők Baltimore-ban

A tüntetők több rendőrautót is megrongáltak, és üzletek kirakatait is betörték. Szombat éjjel Baltimore belvárosában az a tüntetés durvult el, amit egy rendőri őrizetben meghalt fekete fiatal férfi ügye miatt szerveztek meg. A polgármesteri hivatal elé meghirdetett rendezvényre több mint ezer ember ment ki, ők mind igazságot követeltek Freddie Gray emlékének.

Gray egy hete vasárnap hunyt el, miután eltört a gerince. Halálának körülményeit még mindig vizsgálják. Egy pénteki sajtótájékoztatón a hatóságok elismerték, hogy Graynek letartóztatása pillanatában orvosi segítséget kellett volna kapnia.

(JIM WATSON / AFP)

Az eset miatt hat rendőrt felfüggesztettek a szolgálatból. Közülük öten önként, videóra vett vallomást tettek szerdán a marylandi állami ügyészség és a szövetségi igazságügyi minisztérium párhuzamos vizsgálata alatt álló esetről.

Grayt azért akarták őrizetbe venni, mert egy társával együtt futni kezdett a rendőrök elől a város egyik zűrösebb negyedében. A férfit, akinek a zsebében rugós kést találtak, egy rabszállító furgonba tuszkolták, ahol a rendőr-szakszervezet közleménye szerint "valami történhetett".Amikor Grayt kiemelték a járműből, egy amatőr videofelvétel tanúsága szerint nem volt eszméleténél. A kórházban halt bele súlyos sérülésébe.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének (ACLU) összesítése szerint Maryland államban 2010 és 2014 között 109-en vesztették életüket a rendőrséggel való konfrontáció következtében, közülük a legtöbben, 31-en Baltimore-ban. A 109-ből 45-en fegyvertelenek, 75-en feketék voltak.

Gray temetése hétfőn lesz. (Telegraph, MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.