Kétmillió eurós titkos svájci számlája kerülhetett elő Jean-Marie Le Pennek

külföld
2015 április 28., 18:58
comments 82

A 86 éves szélsőjobboldali politikus, akinek mostanában lányával akadt küzdelme a Nemzeti Fronton belül, hivatalos vizsgálatra számíthat, miután kiderült, hogy több mint kétmillió eurónyi vagyont tart egy titkos svájci bankszámlán. Ebből az összegből 1,7 millió eurót aranytartalék tesz ki.

A Nemzeti Front alapítója és tiszteletbeli elnöke adóelkerülés és nem megfelelően bevallott vagyonok miatt kerülhet slamasztikába, ha igaznak bizonyul, amit a Mediapart nevű oknyomozó portál feltárt.

A félig-meddig a politikától már visszavonult Le Pen dühösen reagált a vádakra, szerinte pártja elleni támadásról van szó. A megjelent riport szerint a politikusnak előbb a HSBC-nél, majd a Compagnie Bancaire Helvétique nevű banknál volt számlája tavaly májusig. Ekkor pedig a pénzt a Bahamákra utalták róla.

A számla létét állítólag az offshore vagyonok ellen indított francia kormányhivatal, a Tracfin fedte fel, és a lap úgy tudja, hogy ők napokkal ezelőtt át is adtak mindent, mit találtak, az ügyészségnek. Ha ez igaz, akkor hamarosan megindulhat a hivatalos vizsgálat is, és akkor a szélsőjobboldali politikus nehezen tud majd pusztán sajtóbeli támadásokról beszélni.

Az ügy különösen rosszul jöhet Marine Le Pennek: az egyre népszerűbb politikus kifejezetten sokat támadja a mainstream politikai elitet korrupciós ügyekkel és gyanús pénzekkel kapcsolatban.

A párt mostani vezetése próbál is rögtön távolságot teremteni a szituációtól, a párt alelnöke, Florian Philippot arról beszélt, hogy Marine Le Pen nagyon meglepődött, és Jean-Marine Le Pennek magyarázatot kell adnia. Ugyanakkor ő személy szerint nem hiszi, hogy mindez igaz lenne.

A Le Pen-család vagyona régóta közkedvelt közéleti téma az országban. Le Pen második felesége kifejezetten gazdag nő, és ő maga is sokat örökölt korábban egy gazdag támogatójától még a hetvenes években. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.