Korlátozott szárazföldi hadműveletet indított Szaúd-Arábia Jemenben

2015 május 3., vasárnap 12:32
25

Egész pontosan a szaúdiak vezette koalíció, a jemeni síita húszi lázadók ellen a déli Áden városban. Jemeni katonai források szerint legalább húsz külföldi felderítő érkezett a kikötővárosba.

Az al-Gad című helyi lap arról számolt be, hogy a szövetséges katonák már csatlakoztak a városban zajló összecsapásokhoz.

Szemtanúk szerint a feketébe öltözött, álarcos katonákat vasárnap tették le Áden al-Manszúra negyede és repülőtere között. A landolás helyszíne felett állítólag katonai helikopterek köröztek.

Ahmed Aszeri, az arab koalíció parancsnokságának szóvivője később azt közölte, hogy a szövetség nem indított nagyobb szabású szárazföldi offenzívát Jemenben. A tábornok kijelentette, hogy nincsenek külföldi harcoló erők Ádenben, arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy vezényeltek-e különleges erőket a városba.

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király nemrégiben arra utasította az ország legjobban felfegyverzett szárazföldi haderejének számító Nemzeti Gárdát, hogy csatlakozzon a jemeni katonai művelethez.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait, a koalíció azonban eddig nem vezényelt szárazföldi erőket az Arab-félszigeten fekvő országba. (MTI, AFP, BI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt