Szenátus: Húzzon el a rektor az egyetem éléről! Rektor: Nem húzok!

oktatás
2015 május 13., 15:57
comments 165
  • A rektor szakmailag alkalmatlan arra, hogy képviselje az intézményt
  • Nem partner a diplomatikus párbeszédhez
  • Még azt sem érti, mi az a képviseleti demokrácia
  • Egy nyilvános fórumon közölte, hogy hozzá ne intézzenek szóbeli kérdéseket
  • Hülye

– állítják egymás szavába vágva a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyes oktatói, akik jó ideje azon vannak, hogy eltávolítsák Somorjai-Kiss Tibort, az intézmény rektorát az egyetem éléről. Nem túl sok sikerrel.

Somorjai-Kiss kinevezését két évvel ezelőtt még elsöprő többséggel támogatta a szenátus (most azt mondják, nem volt más választásuk, ő volt az egyetlen jelölt), de tavaly decemberben nagy többséggel megvonta tőle a bizalmat. A Balog Zoltán emberminiszter javaslatára Áder János köztársasági elnök által az MKE élére állított rektor a szenátus tagjai szerint nem jól végzi a dolgát, emiatt áldatlan állapotok uralkodnak az egyetemen, és ez a szakmai munkát is ellehetetleníti. Azt mondják, ahhoz, hogy az egyetem normálisan működhessen tovább, Somorjai-Kissnek mennie kell.

Az egyetem oktatóit, hallgatóit és az ott dolgozó többi közalkalmazottat képviselő, demokratikusan választott testület már tavaly februárban felvetette, hogy el kellene távolítani a rektort az egyetem éléről, aztán 2014. december 12-én zajlott le az a szavazás, ahol a szenátus elsöprő többséggel, 26-6 arányban megvonta a bizalmat Somorjai-Kisstől. Most van május.

Mit tett az elmúlt fél évben az egyetemet működtető EMMI minisztere, Balog Zoltán?

Semmit.

A helyzetet megelégelve a szenátus hét tagja április végén levelet írt (pdf) Balognak és a felsőoktatásért felelős államtitkárnak, Palkovics Lászlónak, amiben újra felsorolták problémáikat a rektorral, és kérték a minisztert, hogy a szenátus decemberi döntését tiszteletben tartva “haladéktalanul tegye meg az általa szükségesnek ítélt lépéseket”.

szenatus_level

A levél aláírói szerint az MKE-n

  • nem folyik szakmai párbeszéd a vezetés és az oktatók, a hallgatók között
  • nincs stratégia és nincs vezetői koncepció, a rektor csak sodródik az eseményekkel
  • feszült a légkör, ellehetetlenült a szakmai munka
  • az egyetem polgárai elveszítették a bizalmukat a rektorban
  • egy belső vizsgálat komoly hiányosságokat tárt fel az egyetem működésében.

Mit válaszolt erre Balog Zoltán?

Semmit.

A visszahívását sürgető, Balognak és Palkovicsnak címzett levélre egészen különös módon maga a rektor válaszolt május 8-án, szintén Balognak és Palkovicsnak címzett levelében (pdf), amit mellesleg az egyetem összes alkalmazottjának is elküldött. Somorjai-Kiss levele a szenátus által felvetett problémákat jórészt szőrmentén érinti: leginkább félmondatokba, fogalmazásbeli kérdésekbe köt bele, és így a hivatalnoki csűrcsavarás olyan nagyszerű iskolapéldája, hogy egyetemen kéne tanítani.

rektor_valasz

Néhány példa:

Szenátus: “Bizonytalan helyzet tarthatatlan”
Rektor: “Nincs semmilyen bizonytalan és tarthatatlan helyzet”

Szenátus: “Az egyetem közössége aggasztónak találja”
Rektor: “Ezt csak a szenátus állítja, nem az egyetem közössége” (a szenátust az egyetem közössége választja)

Szenátus: “Veszélybe került a stratégiai jelentőségű angolnyelv-oktatás”
Rektor: “Az angolnyelv-oktatás nem stratégiai jelentőségű, és nem került veszélybe”

Szenátus: “Rektor Úr hónapok óta nem állt elő semmilyen stratégiával”
Rektor: “Miért kellene előállnia? A szenátus, amikor javasolta a jelenlegi rektort, elfogadta annak stratégiáját.”

Szenátus: “Nem legitim a vezető”
Rektor: De legitim, mert kinevezték.

A helyzetet bonyolítja, hogy a szenátus elnöke hivatalból nem más, mint Somorjai-Kiss Tibor, így az ő megkerülése nélkül a visszahívását sürgető testület hivatalosan nem is kommunikálhat a minisztériummal. A szenátus erre váratlan húzással megalapította a Rektor Visszahívásán Munkálkodó Szenátusi Bizottságot, és abban bízik, hogy az egyetemet működtető EMMI így legalább hivatalos válaszra méltatja őket.

A minisztérium az egyetem működésében tapasztalható hiányosságokat egyszer már belsőleg feltáró vizsgálat után most újabb vizsgálatot kezdeményezett, aminek határideje újabb harminc nap, mire az letelik, vége is a szemeszternek, megy mindenki nyaralni.

A törvény szerint egyébként, akármit is mond a szenátus, ahogy a kinevezésre, úgy a rektor visszahívására is Balog Zoltánnak kellene javaslatot tennie, és Áder Jánosnak kellene kimondania a végső szót, ami példátlan húzás lenne Áder János történetében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.