Tagadja Zuckerberg, hogy a Kreml ügynöke lenne

külföld
2015 május 15., 14:07
comments 156

Ukrajna politikai vezetésének óriási nehézségekkel kell megküzdenie:

  • Ukrajna keleti felén polgárháború dúl, a tűzszünet ellenére is naponta 3-4 ukrán katona esik el, a szakadárokat a világ egyik legerősebb hadserege, az orosz hadsereg támogatja.
  • Ukrajna a háború előtt is komoly gazdasági gondokkal küzdött, de a háború óta lényegében csődben van, külföldi segítség nélkül összeomlana az állam.
  • A Nyugat a pénzügyi segítségért cserébe korrupcióellenes küzdelmet és az oligarchák megfékezését várja el, ez pedig komoly politikai nehézségeket okoz egy olyan országban, ahol az oligarchák jelölték ki eddig a parlamenti képviselőket.

Egy ilyen kiélezett helyzetben fordult az ukrán állami vezetők figyelme a donyecki háború miatt felerősödő propagandaháború egyik terepére, a Facebookra.

„Ukrajnának arra van szüksége, hogy legyen a Facebooknak ukrajnai irodája” - írta ki a Facebookra Petro Porosenko államfő. Az elnök arra reagált, hogy nagyon sok oroszpárti, a szeparatisták ügyét agresszívan képviselő kommentelő rombolja az ukrán felhasználók tartalmait.

Az elnök szerint a Facebook moderátorai elfogultak az oroszok mellett, és a posztok eltávolításakor a Kreml-párti propagandának kedveznek. Ráadásul úgy véli, hogy nagyon sok olyan profilt töröl mostanában a Facebook, amelyekhez oroszellenes bejegyzések tartoztak. Ez szerinte azért lehetséges, mert orosz anyanyelvű moderátorokat alkalmaz, akik önszorgalomból a Kreml ügyét képviselik.

Csütörtökön Mark Zuckerberg Facebook-tulaj felhasználói kérdésekre válaszolt az oldalon.

Porosenko posztja nyomán ukránok százai árasztották el Zuckerberget azzal a követeléssel, hogy fékezze meg az oroszbarát alkalmazottait, és nyisson ukrán irodát az ukrán felhasználók kiszolgálására. Megszólalt az ukrán elnök kabinetfőnök-helyettese, Dmitro Simkiv is, aki szerint a Facebook oroszpárti befolyás alatt áll, és nyomást gyakorolnak a Facebook oroszországi irodájára.

photo_camera Hozzászólás Mark Zuckerberg oldalán: "A független Ukrajnának független fb-adminisztráció kell. Minden szükséges erőforrásunk megvan hozzá. Kösz!

Zuckerberg oldalán csütörtök este érkezett meg az ukrán nyelvű válasz: Nincs a Facebooknak irodája Oroszországban, és az ukrán nyelvű bejegyzéseket a cég dublini, európai központjából moderálják, olyan emberek, akik beszélik a nyelvet, amelyen az üzenetek megjelennek.

photo_camera Hozzászólas Mark Zuckerberg falán: "Mark, Facebook iroda KELL nekünk Ukrajnában! Ez az egyszerű megoldás ukránok millióit tenné boldoggá.

A vita felkeltette az AFP hírügynökség érdeklődését, akiknek Szergej Parhomenko orosz blogger és újságíró fejtette meg, hogy mi lehet amögött, hogy az ukrán felhasználók úgy érzik, hogy a Facebook az oroszokat támogatja.

photo_camera Hozzászólás Mark Zuckenberg falán: "Nem lehet összehasonlítani azt amit én megosztok, azzal hogy Putyin hívei erőszakra és háborúra buzdító üzeneteket osztanak meg. Ennek ellenére engem blokkoltak, de Putyin híveit nem blokkolták! Az ukrán Facebooknak saját adminisztrátok kellenek!

Azt mondta, hogy az orosz kormány rengeteg trollt fizet, akik egy szentpétervári irodában dolgoznak, és orosz propagandával árasztják el a Facebookot. Figyelik továbbá az oroszok számára kínos posztokat is, és azokat folyamatosan jelentik fel a Facebook központi irodájánál a szabályok megsértése miatt, illetve követelik a legaktívabb profilok törlését. Olyan mennyiségben árad a panasz a Facebookhoz, hogy sokszor automatikusan törlik a kifogásolt posztokat. Parhomanko maga is megtapasztalta már, hogy az orosz kormányt az ukrajnai háború miatt kritizáló posztjait törölték. Amikor utánajárt, kiderült, hogy nagyon sok panasz érkezett a posztra. Előfordult, hogy sikerült visszaállítania a posztot, de azt nem sokkal később ismét sikerrel töröltették.

Az ellenzéki orosz újságíró szerint nem a Facebookkal van baj, hanem az orosz kormány trollkodja szét a rendszert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.