Egy ismeretlen lett művész keresztre feszítette Putyint

Mélységes félháborodást kifejező tiltakozó levelet adott közzé az orosz nagykövetség, miután Lettország fővárosában, Rigában bukkant fel egy szobor, ami az orosz elnököt ábrázolja keresztre feszítve.

Dmitrij Peskov, Putyin szóvivője szintén elítélte a művet, szerinte bárki is tette ezt, annak lelkiismerete felelni fog mindezért.

A szobor igazi XXI. századi művészeti projekt, mert kifejezetten megszólítja és bevonja az utca emberét, ugyanis bárkinek lehetősége van szögeket verni a mű-Putyinba. A szobrot a KGB egykori rigai székháza előtt állították fel. A készítője ismeretlen.

A lett hatóságok azzal igyekezték elvenni a dolog élét, hogy a szobron nem is Putyint ábrázolták. Később egy lapban megszólalt a még mindig névtelenséget kérő alkotó is, aki szintén azt állította, hogy a szobor csak egy üzletembert ábrázol, és egy olasz ismerőse a mintája.

Ugyanakkor a KGB főépület elé kihelyezett, arcvonásaiban azért leginkább Putyinra emlékeztető szobor maga ássa alá kicsit ezeket a magyarázkodásokat.

Lettországban amúgy is meglehetősen elég oroszellenes a közhangulat, az egykori szovjet tagállamban, ahol még mindig sok tagja él az orosz kisebbségnek, sokan féltik függetlenségüket, látva Putyin agresszív külpolitikáját.

Szombaton végül lekerült a szobor a helyéről, mert állítólag annyira sok fenyegetés érkezett miatta. Még nem tudni, mi lesz a sorsa. (Washington Post)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.