Halálosan megfenyegetnek és zaklatnak? Semmi gond, csak te ne parodizálj senkit!

bűnügy
2015 május 18., 03:31
comments 1350
photo_camera Fotó: Stiller Ákos/HVG.hu

Az előző rész tartalmából:

  • A 2014 július 5-én rendezett Budapest Pride-on az évek óta Budapesten élő, magyarul majdnem tökéletesen beszélő, de olasz állampolgár Andrea is megjelent.
  • Andreán papi reverenda volt, előtte pedig egy tábla, ami a Nemzeti Érzelmű Motorosok logóját parodizálta, Nagymagyarország-térképben valamivel, amit lehetett motorbiciklinek és fasznak is nézni. 
  • Andreáról sok kép készült, rövid időn belül pedig személyes adatai is fenn voltak egy szélsőjobboldali honlapon.
  • Innentől kezdve emailben és telefonon is özönlöttek hozzá a halálos fenyegetések, és Zagyva György Gyula, a Jobbik egykori parlamenti képviselője is felkereste Andrea munkahelyét.
  • Andrea elment a rendőrségre feljelentést tenni, ahol segítséget nem kapott, csak egy ígéretet, hogy majd hívni fogják.

Természetesen nem hívták, és sokáig az ég világon semmi sem történt. Andrea közben a TASZ segítségét kérte, ahol Sánta Szabolcs Miklós ügyvéd kezdett el az ügyével foglalkozni. Neki is csak 2014 októberében sikerült kiderítenie, hogy a feljelentést a rendőrség már augusztusban átküldte a bíróságra, csak erről nem értesítettek senkit.

Sánta 2014 végérere elérte, hogy az ügyészség utasítsa a rendőrséget a nyomozás lefolytatására, ráadásul nemcsak az Andrea első feljelentésében szereplő becsületsértés, hanem a zaklatás gyanúja miatt is. 2015 januárjában Andreát ismét kihallgatták, majd hónapokig ismét semmi nem történt az ügyben.

Illetve.

Márciusban Andreát felhívták a bíróságról azzal, hogy meg kellett volna jelennie egy tárgyaláson, de nem volt ott, úgyhogy most szóban idézik, jelenjen majd meg. Sánta ügyvéd ekkor bement a Pesti Központi Kerületi Bíróságra (PKKB) megtudni, hogy pontosan milyen ügyről van szó, de nem voltak képesek előbányászni. Bement még kétszer, akkor sem.

Nem volt mit tenni, Andrea és ügyvédje a megadott időpontban megjelentek a bíróságon, ahol két dolog is kiderült. Egyrészt valószínűleg azért nem kapta meg az írásos értesítést, mert azt arra a címére küldte a hivatal, ahonnét még 2014-ben a folyamatos zaklatások miatt elköltözött. Másrészt pedig nem arról az ügyről van szó, amiben Andrea jelentette fel az őt zaklatókat, hanem amit éppen hogy őellene tettek.

Ekkor derült ki, hogy még 2014 augusztus 4-én Andrea ellen feljelentést tett Jeszenszky Sándor, a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesület elnöke. Jeszenszky korábban a Jobbik XI. kerületi alapszervezetének elnöke volt, és azzal lett 15 percre híres, hogy olyan képek bukkantak fel róla az interneten, amiken többek közt bőrtangában rúdtáncolt.

Jeszenszky a feljelentésében becsületsértéssel vádolta Andreát, aki nemcsak a logójukat parodizálta, hanem a Hír TV-nek a Pride-on azt is nyilatkozni merészelte, hogy szerinte a Nemzeti Érzelmű Motorosok “építsék le a macsóságukat”.

Maga a tárgyalás az ilyen magánvádas ügyekben szokásos békítőtárgyalás lett volna, de ennek nem lett sok eredménye. Például eleve azért, mert Andrea nem volt hajlandó Jeszenszky Sándor jelenlétében közölni a lakcímét, ami tekintettel az előző évi zaklatásgyanús esetekre talán érthető is. Aztán mert a magyarul egyébként jól beszélő Andrea a biztonság kedvéért inkább olasz tolmácsot kért. És a peres felek egyébként sem akartak kibékülni.

A jelenlegi állás szerint ebben az ügyben az első tárgyalás majd június 10-én lesz, miközben Andrea feljelentésének ügyében, amit azért tett, mert halálosan megfenyegették, és Facebook-csoportokban egészen nyíltan beszéltek a fejére kitűzött vérdíjról, nincs semmiféle előrelépés. Amit Andrea nem ért.

“Én Jeszenszky Sándor mellett állok, ha valaki ennyire megsértődik, nyugodtan pereljen. Na de miután engem zaklatnak és az én fejemre van kitűzve vérdíj? A paródia, a kritika joga igenis mindenkié, és egy olyan szervezetnek, ami eléggé aktívan vesz részt a politikai-társadalmi diskurzusban és “Adj gázt” néven rendez felvonulást nem kötelessége eltűrni, hogy kritizálják?”

Andrea egyébként már tudja, idén milyen jelmezben megy a Budapest Pride-ra.

(A képet nagyon köszönjük Stiller Ákosnak és a HVG-nek. A 2014-es Budapest Pride-ról készült galériájukat itt lehet megnézni.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.