A családot megtámadták a romagyilkosság-sorozatban, most a szülők szerint a lányukat rabolták el

vidék
2015 május 18., 15:15
comments 234

Vasárnap este eltűnt egy 15 éves lány egy szatmár megyei faluból. Az apja másnap a rendőrökhöz fordult, mert szerinte a lányt elhurcolták.

A család érintett abban a támadássorozatban, amit romák ellen követtek el 2008-2009-ben. Rájuk gyújtották a házat, a család egyik tagját meg is lőtték. Az akkori traumát számos rossz fordulat követte az életükben, elköltöztek a településről, végül visszatértek, mert az új helyen nem fogadták be őket.

Így abban a faluban laknak most, ahol a támadás érte őket. Itt tűnt el a lány. A gyerek eltűnésében az apa szerint sincs rasszista szál. Viszont úgy érzi, a rendőrség szinte semmit sem tett annak érdekében, hogy megtalálja a lányt.

A szülők vasárnap este vették észre, hogy a lányuk nincs otthon. Az apa másnap reggel bejelentést tett a nyírbátori rendőrkapitányságon. A családfő szerint egyértelműen bűncselekmény történt, sőt a rendőröknek azt is elmondta, hogy szerinte kik rabolhatták el a gyereket. Megtalálta azt a férfit is, aki kocsival elvitte a lányt Budapestre, a Keleti Pályaudvarhoz. A férfi azt mondta neki, hogy nincs köze az egész ügyhöz, csak sofőr volt. Az apa szerint a sofőr meg volt félemlítve.

A családfő úgy érzi, hogy hiába adott információkat a rendőröknek, felhívva a figyelmet a településen élő egyik családra, akik állítólag lányok futattásával is foglalkoznak, a hatóságok nem vették komolyan az ügyet. Másnap megint elment a kapitányságra, de akkor sem érezte az, hogy elindult volna egy komoly nyomozás.

A család kétségbeesett, a korábbi támadásban megromlott egészségű anya többször rosszul is lett. A lány végül szerda este került elő. Nagyon keveset beszélt, az apa szerint megfélemlítették. A megviselt lány olyan állapotban volt, amilyenben még nem látták a szülei, azt gyanítják, hogy bedrogozták. A zsebében ötven centet találtak és egy papírt, amin németországi telefonszámok voltak.

A lánytól kapott kevés és töredékes információból a szülők azt gyanítják, hogy a gyereket előbb Budapestre vitték, ahol találkozott egy Arnold nevű férfival, majd Németországba került. Innen hozták vissza kocsival, és feltették Budapesten egy vonatra, amivel hazajutott. Az apa szerint azért engedték el a lányt, mert megtudták, hogy az eltűnése miatt országos körözést adtak ki.

A szülők szerint a lányukkal jó a viszonyuk, ezért nem lehet arról szó, hogy elszökött volna a házból vasárnap, nem is a saját ruhájában jött haza. A gyerek korábban még Pesten sem járt.

Amint a lány megkerült, értesítették a rendőrséget. Még aznap meghallgatták a rendőrök a gyereket, de hiába kérte az apa, sem orvosi vizsgálatot, sem pszichológus bevonását nem tartották indokoltnak, vér- és vizeletmintát sem vettek tőle. A gyerek nagyon zárkózott, amióta hazajött.

Megkerestük az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot. Megerősítették, hogy 11-én bejelentést kaptak a lány eltűnéséről, ami után körözést adtak ki, és adatgyűjtésbe kezdtek. Miután a lány hazatért, azonnal kihallgatták, de

"a meghallgatás során bűncselekményre, vagy egyéb intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel".

Megkérdeztük azt is, hogy miért nem látták szükségesnek orvos vagy pszichológus bevonását, és azt is, hogy ha a lány szavaiból azt szűrték le, hogy nem történt bűncselekmény, akkor szerintük mi történt?

A rendőrség csak annyival egészítette ki a korábbi válaszát, hogy a kislány meghallgatása a hatályos jogszabályoknak megfelelően édesapja jelenlétében történt. "A meghallgatás, illetve az adatgyűjtés alapján bűncselekményre utaló vagy egyéb intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel" - írták.

Az apa panaszával kapcsolatban pedig azt közölték, hogy a rendőrök az eltűnés körülményeinek kivizsgálása során mindenben a hatályos jogszabályoknak és a belső normáknak megfelelően jártak el. "Az érintett ügyben a Nyírbátori Rendőrkapitányságra ezidáig semmilyen formában nem érkezett panasz" - tették hozzá.

Az apa valóban csak szóban fogalmazta meg kifogásait, nem írásban, ám arról hivatalosan még nem tájékoztatták, hogy a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, így ez ügyben panasszal, kifogással sem élhetett. Miutén az apa megtudta, hogy milyen választ kaptunk a rendőrségtől, felháborodott, hogy lezárták az ügyet. Azt mondta, megteszi a panaszt, továbbra sem érti, hogy miért nem vizsgálták meg a lányát, de nem hagyja annyiban az ügyet, szerinte igenis elrabolták a gyerekét.

Az ügyben levelet írt Balog Zoltán miniszternek a romák elleni támadássorozatban érintettek sorsát követő Gulyás József.

Az egykori országgyűlési képviselő két levelet írt. Az egyiket még akkor, amikor megtudta, hogy a lány eltűnt, a másikat pedig azután, amikor már előkerült a gyerek. A másodikat már Pintér Sándor belügyminiszternek is címezte. Gulyás azt szeretné elérni, hogy a kislány és a család mielőbb megfelelő szakmai (szakpszichológusi) segítséget kapjon, és az ilyenkor indokolt orvosi vizsgálatokra sor kerüljön, hiszen a család kifejezett kérése ez saját fiatalkorú gyermekük esetében. És abban is bízik, hogy a miniszter tájékoztatást kér majd, a nyomozóhatóságok pedig valóban komolyan veszik az ügyet.

Balog azt ígérte, hogy utána jár az ügynek és tájékoztatást kér Pintér Sándor belügyminisztertől is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.