Kitöltöm az adóbevallásomat

  • Soha nem csináltam még meg az adóbevallásomat, mert utálok fölösleges dolgokkal foglalkozni, és eddig mindig megúsztam
  • Most eljött az idő, hogy nem tudok hova hátrálni, és megpróbálom
  • Állítólag nekem nem is olyan nehéz
  • Nem használok külső segítséget, csak a NAV anyagait – mindjárt kiderül, hogy meddig jutok.
  • ÉLŐ!!!

KÉSZ!

KÉÉÉééÉÉÉSZ!!!!

 

 

Ez talán azt jelenti, hogy legalábbis nagy formai hibát nem követtem el.

Pontosan annyira frusztráló élmény volt ez az egész, mint amire számítottam, pedig nekem tényleg nagyon könnyű dolgom volt. Az adóhivatal honlapjáról egy könyvelési ismeretekkel nem rendelkező jóhiszemű állampolgárnak lehetetlen ésszerű mértékben tájékozódnia az egyébként több százezer forintos bírsággal szankcionált kötelezettségeiről. De a legrosszabb benne mégis az, hogy az egész rendszer teljesen fölösleges, sokkal jobb lenne, ha az adóhivatal állítaná össze a bevallást munkáltatóm által már átutalt pénzek alapján.

Tanulság: jövőre majd időben észbe kapok, csinálok ügyfélablakot, és mindent a NAV-val fogok megcsináltatni.

Aki pedig hozzám hasonlóan az utolsó pillanatban járja végig ezt a borzalmas utat: még holnapig van idő. Akinek van ügyfélablaka, az ott beküldheti a bevallást elektronikusan (ott van egyébként egész jó útmutató is a kitöltéshez, de én azt sajnos a szabályok szerint nem használhattam), egyébként fel lehet adni az év elején kiküldött válaszborítékban, ha pedig az elkeveredett, akkor itt lehet kinézni a címet. Indulok is a postára, talán most még nincs tömegnyomor (de holnap este biztos az lesz összes postán).

Köszönöm a figyelmet! 

Felhívtam a NAV-segélyhívót

06-40-424242.

Megadtam az irányítószámomat, aztán egy robothangot hallgattam négy-öt percig, de emberi kommunikációt nem sikerült teremteni. Szerencsére a kék szám nem emelt díjas, csak alapdíjas.

Mulatságosan hosszú hibaüzenet

Hosszas gondolkodás után arra jutottam, hogy kihagyom a járulékos, EHO-s részt. Legszívesebben most rögtön kinyomtatnám ezt a nyomtatványt, hogy túl legyek rajta végre. A nyomtató ikonra kattintva mulatságosan hosszú hibaüzenet fogad:

Nincs mit tenni, megpróbálom kijavítani ezeket. Van benne néhány véletlenszerű hiba, és sikerült néhány nem egyértelmű dolgot nem beírnom az ekhó elszámolásánál, legalábbis a program erre figyelmeztet. Megpróbálom kitalálni ezeket a jövedelemigazolásba a céges könyvelők által beírt dolgok alapján. Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy jól.

Mit csináljak a járulékokkal??!?

Eljutottam az 1453-09-es fülhöz, amiről sajnos fogalmam sincs, hogy mi. Itt már a jövedelemigazolás sem segít. Ugyan mindkét jövedelemigazolásomon egy oldal, amin az “Egyéni járulék alapot képező kifizetések” cím alatt vannak számok, de ez egyáltalán nem illik össze azzal, ami ezen az oldalon, a “járulék és egészségbiztosítási hozzájárulási kötelezettség elszámolása” fülön van. Az útmutató a következőt írja erről:

Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség terheli az adózás rendjéről szóló törvény szerint a munkáltatót, kifizetőt (a továbbiakban együtt: kifizető) a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint az e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) szerinti belföldi magánszemélynek juttatott, illetve a belföldi magánszemélyt az általa megszerzett, meghatározott jövedelmek után.

Aha értem, ez így teljesen kristálytiszta. A munkáltató/kifizető ugye nem én vagyok. Ez most megint egy fontos dilemma: kihagyom az egészet, és majd a NAV talán visszaküldi, hogy javítsam (talán valami masszív MULASZTÁSI BÍRSÁG PÓTBEFIZETÉSI KÖTELEZVÉNY vagy valami hasonló nélkül), vagy mit tegyek? Egyedül érzem magam. Nagy a kísértés, hogy segítséget kérek valakitől, de megállom.

Kezdem elveszteni a fonalat

Úgy vettem észre, hogy az utóbbi időben nem már tudok olyan jól koncentrálni erre az idegen és visszataszító dologra, amit csinálok. Egy csomó olyan dolgot kell elolvasnom, amit nem értek, nem látok át. Minden hülye beszélgetésre felkapom a fejemet, egyre nagyobb a kísértés, hogy elkalandozzon a figyelmem. Kínosan lelassultam. Mindegy, folytatnom kell, most már nem adhatom fel.

Én vagyok a legszerencsésebb ember a világon

Megnézem a többi lapot a kitöltőprogramban. Csupa olyan dolog, ami – hatalmas szerencse – nem érint engem idén. El se merem képzelni, hogy milyen pluszkörökre kényszerülnék, ha lettek volna idén kamatjövedelmeim, ingatlaneladásaim, vagy a földjeim után bevételem. A kenyéradó gazdáimtól kapott papírokba beírt számok mechanikus átmásolása viszont simán megy. Valójában csak egy helyen kell ezt még megtennem – mint ekhós adózónak –, az oldalon, amit 1453-08-01 névre kereszteltek. Kicsit bizonytalan, hogy az igazolásokban szereplő adóelőlegekkel és a levont ekhóból (?) levont (?) szja-t hova írjam be, vagy az majd automatikusan felbukkan valahol. Bízom benne, hogy jóhiszeműen járok el.

A nagy pénz bevallásához érkeztem

Továbbléptem a 1453 kódszámú iromány A oldalára (ennek is van neve: 1453-A). Nem értem, hogy mit csinálok, de amikor ránéztem a tavaly munkaadóimtól kapott jövedelemigazolásokra, ott gyanúsan hasonló rubrikákat találok. Intuitíve arra jutottam, hogy fogom a két papírt, és egyszerűen összeadom az oda a céges könyvelő által beírt számokat, az eredményt pedig beírom a kitöltőprogramba.

Ez nem is volt olyan bonyolult, egy összeadás után egy számot kellett csak beírni (remélem!), amiből aztán varázslatosan kiszámolódik az eredmény. A családi járulékkedvezményben nem vagyok érintett, ezért ezt átugrom, ebben a pillanatban még örülök is ennek, hogy megmenekültem a plusz adminisztrációs többletterhektől.

Ez már a célegyenes.

A Főlapra értem!

Az “A” résszel nincs baj, mert azt a hivatal csinálja. A “B” rész sima ügy, megadom a személyes adataimat. A “C” részben már nehezebben válaszoltam, hiszen itt azt kérdezi, hogy melyik oldalakat töltöttem ki a főoldalon túl, pedig ugye időrendileg még nem tartok ott, hogy tudnám. OK, majd visszatérek ide. Aztán rájövök, hogy a szuper kitöltő program automatikusa kitölti ezt. Remek!

A “D” részt szintén nem értem, itt valami visszaigényelendő dolgokra kérdez rá, de ugye nincs könyvelőm, hogy elmagyarázza nekem ezt, és ugyanígy nem értem teljesen, hogy mire szolgál az “E” rekesz, az “F” meg csak az aláírás. Jó lenne, ha lenne itt valahol egy értelmezhető útmutató, súgó, ahol elmondják hogy mit hova írjak, de nincs, azaz van, de totál zavaros. Az érthetetlen részeket átugrom.

Lóránt írja Facebookon:

"Kezdők... be kell menni a NAV-hoz (lehetőleg az utolsó nap), és bociszemekkel azt kell mondani, hogy tegnap értem vissza külföldről (valami nem túl távoli hely, ne luxy, mert akkor irigykednek), és azt kell mondani: szeretném, ha segítenének megcsinálni a bevallásom. Kezdjétek el savazni, magatokat, és legyetek kétségbeesettek. Nekem már 6 éve így van bevallásom... fél órát megér."

Kösz a tippet! Megalázkodni és hülyét csinálni magunkból a hivatal színe előtt, tök jó ötlet!

Már az előlapon megoldhatatlan dilemmák

Első kérdés: mi is az adószámom? Ja, itt van a papíron, elkezdem begépelni. Túl rövid. Ja, ez, amit beírtam, az adóazonosító jel. Nem teljesen értem, hogy mi a különbség, de akkor ide nem írok semmit. Remélem nem baj.

Második kérdés: teljes vagy csökkentett adattartalmú 1453-as bevallást válasszam? Ebben nem ad könnyen értelmezhető támpontot az útmutató, szóval kicsit el vagyok veszve. Úgy érzem, hogy ez csapda. Hívogató, hogy a könnyebb ellenállás felé menjek, de ez nem az a nap, amikor a könnyebbik végén fognám meg a dolgokat. Jöjjön a totális adattartalom!!! (De közben egyébként eszembe jut, hogy néhány klikkel korábban már találkoztam a csökkentett adótartalommal, méghozzá itt. Innen, egy 16 elemű felsorolás második feléből kiderül, hogy az ekhóval adózókra ez tényleg nem vonatkozik. HUHH!)

Akcióban az ÁNYK53

Éljen, el tudtam indítani ezt a fura Java alapú, ÁNYK nevű kitöltő programot. Most már egyébként rég úgy érzem, hogy sokkal jobb lett volna nekiállni kézzel kitölteni, vagy persze korábban észbe kapni, és leadni az egyszerűsített verziót, vagy kitöltetni az adóhivatallal, vagy csinálni egy ügyfélablakot, vagy bármit, de késő, most már végig kell mennem ezen az úton. A kitöltési útmutató oldalsó menüpontot is észreveszem (F1), ha elforgatom a fejemet derékszögben:

De rögtön elszomorodok, amikor látom, hogy ez bizony szóról szóra ugyanaz a nehezen felfogható jogi szöveg, ami a korábban letöltött háromszázoldalas útmutatóban volt. De nem baj, megküzdök a nehezen érthető revizornyelven írt szövegszörnnyel, ha erre kényszerít az állam.

Herczeg Márk bezzeg!

Engedélyeztem a Java futtatását a Chrome beállításaiban (valami NPAPI nevű plugin architektúrát [?] kell ehhez beikszelni, fogalmam sincs, hogy mit csinálok), újraindítottam a gépet. Közben olvasom a levelezőlistán, hogy a példás állampolgár Herczeg Márk kollégámat két perc alatt kiszolgálták a NAV Vaskapu utcai irodájában, amikor a korábban már beküldött adóbevallásának javítása miatt ment be, Horváth Bencének pedig az adóhivatal töltötte ki az egészet.

Csalás, de NAV honlapján kívül olvasgatok a telefonomon, próbálom tisztázni, hogy most akkor egészen pontosan mik is ezek a rövidítések, és nekem melyiket kell kitöltenem. Gyorsan kiderül, ha nem a NAV honlapján keresem a választ, hogy az “adónyilatkozat” (kódnév: 1453ADÓNYILATKOZAT) és az adóhivatal által kitöltött egyszerűsített verzió (kódnév: 1453E) valóban nem élnek lehetőségként számomra.

Új bonyodalmak

Most az a tervem, hogy bízni fogok a programban: hátha lesz ott egy útmutató, vagy legalább a munkaadóimtól adott papírok és az ott lévő rubrikák összeolvasásával össze tudok okoskodni valamit, ami nem teljesen rossz. Már tényleg csak az ÁNYK53-ban bízhatok.

De még az asztali géppel se vagyok igazán kisegítve. Mivel Chrome böngésző van az asztali gépen, ezért a program nem indul el csak úgy. Bonyolult dolgokat kell csinálni, hogy működjön, most épp a beállításokat kattintgatom.

Mégsem

De hát ez egy háromszáz oldalas könyv. Most komolyan azt akarják, hogy ezt elkezdjem olvasgatni?! Elmenne vele az egész nap.

Átülök egy másik géphez, mert nem működik a kitöltő program

A program (ÁNYK53!) letöltése valamiért nem indul el, talán mert a laptopomon Macintosh operációs rendszer fut, ez meg valami Windows-függő Java program. Oké, átülök ahhoz a PC asztali géphez, amit munkaadóm, a Magyar Jeti Zrt. biztosít számomra – szerencsére van jogosultságom programokat letölteni. Már jön is le a program.

Elég a gyűlölködésből, lássuk a lényeget

Kipuffogtam magamat, elfogadom a tényt, hogy itt bizony senki nem fogja nekem elmagyarázni, hogy miről van szó, ezért ráklikkelek a nagy “SZJA” gombra, és megpróbálom letölteni a kitöltő programot. Ide visz:

Értem, tehát el kellett volna indulnia a program letöltésének, de nem indult el. Az is kiderült, hogy a következő dolgok vannak:

 
  • ÁNYK53: a program, amivel a kitöltöm a következő dolgokat:
  • 1453: ez lenne az adóbevallás? Bizonyára, oda is van írva. Tudja valaki, miért pont 1453-nak hívják?
  • 1453ADONYILATKOZAT: ez valami más, talán egy egyszerűbb dolog. Egynagyon nem felhasználóbarát pdf megkísérli elmagyarázni, hogy miről van szó, de rögtön olyan szavakba botlok, mint “adóelőleget megállapító munkavállaló” és hasonlók, ami eléggé tanácstalanná tesz engem, a hozzá nem értő ügyfelet. Azért nagy nehezen kihámozom, hogy ez rám nem vonatkozik.

Már most nem tudom abbahagyni a puffogást

Kevés intenzívebb pillanat van a magyar állampolgár és a magyar állam találkozásakor, mint amikor az adóhivatallal való kapcsolatról van szó, talán csak a rendőrség ilyen, vagy korábban a határőrség volt. Az adóhivatal mindenkit rákényszerít, hogy szenvedjen az ő hivatali eljárásainak megértésével, pedig az esetek óriási többségében csak arról van szó, hogy a tőlünk már elvett, a mi részvételünk nélkül átutalt, általunk nem feltétlenül értett procedúrák mentén kezelt pénzt kell “bevallalunk”.

(Persze, áfában sokkal többet húznak be rólunk, mint a most bevallandó szja-ban, de az egy sunyi adónem, ritkábban vesszük észre. A munkavállalók szenvedései pedig elhanyagolhatóak a hihetetlen adminisztrációs terheket kapó munkaadókhoz képest.)

Egyáltalán, milyen dolog az, hogy BEVALLÁS? Milyen partneri viszony az, ahol egy arctalan mindenható hivatal vallomásra kényszerít minket, különben mulasztást követünk el? És akkor még eszembe se jutott, hogy az önbevallás mennyire monumentálisan fölösleges dolog, hogy a legtöbb ember úgyse magának csinálja – legfeljebb úgy, mint én tervezem: a munkáltató által kiszámolt számjegyeket beírni a megfelelő rubrikákba –, a többiek pedig költséges könyvelő igénybevételére kényszerülnek, mert ép eszű ember nem igazodik ki ezen a szisztémán. Miközben elég minimális (főleg az összeadva az emberektől elvett munkaórák költségéhez képest elhanyagolható költségű) fejlesztésből meg lehetne oldalni, hogy az adóhivatal automatikusan mindenkiét megcsinálja, és ez, amellett, hogy kimaradna ez a megalázó és kínos procedúra, amit épp csinálok, valószínűleg még hatékonyabb is lenne – persze, értem én, hogy már most is van ilyen lehetőség, meg hogy nehéz megmozgatni egy harmincezres szervezetet, meg a NAV, hanem a politikusok miatt bonyolult az adórendszer, de akkor is.

Senki nem segít

Tovább nézem az oldalt, segítség után kutatva. Az “Információs füzetek” menüpont egész ígéretes, de sajnos semmi általános leírást nem találok ott a személyi jövedelemadóról és a járulékokról. Valójában az adózásra vonatkozó törvényeket ismertetik, pont olyan áporodott nyelven, amint ahogy azokat a törvényeket megírták. Akkor minek, ha egyszer meg lehet nézni a törvényben is? Ezt gondolom csak könyvelők tudják elolvasni és értelmezni nagy szenvedés nélkül, de ők meg gondolom úgyis érzik már eleve ezt az egész rendszert, ha ez a munkájuk. A “Kiadványok” menüpontban találok egy érthető című linket, “Jó tudni!“, de ez megint egy undorító pdf, aminek semmi köze hozzám és az alkalmazottak tömegeihez, a kiskereskedelmi és vendéglátóipari előírásokról szól.

Pedig elég hasznos lenne valami olyan információs kiadvány, ami érthetően elmagyarázza az egyszeri munkavállalónak a legegyszerűbb alapfogalmakat. Mondjuk hogy mit jelent az, hogy járulék, törzsbér, jóváírás, adóalap, ilyesmi, meg hogyan épülnek ezek egymásra. Főleg azért, mert alkalmazottként az embernek tulajdonképpen semmi közé az adófizetéshez, ezt az egészet a munkaadója intézi.