Leigázzuk Strasbourgot, szétverjük Washingtont: Magyarország ma nagyon odacsapna

Kedd délután az Európai Parlamentben tárgyalják Magyarország ügyét. Maga Orbán Viktor is felszólal, és nagyjából azt kell elmagyaráznia, hogy nem, ő nem is akar menekülteket akasztani. Aztán magyar idő szerint este az amerikai kongresszus egyik albizottsága vitázik a magyar helyzetről. Innen szép nyerni.

Orbán már melegít I.

Az eddigi tapasztalatok alapján nem vált be az az elképzelés, hogy a bevándorlás kérdését Brüsszelből szabályozzák, ezért nemzeti hatáskörbe kell adni a döntést arról, hogy egy ország akar-e bevándorlókat befogadni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak kedden Strasbourgban, európai parlamenti felszólalása előtt.

 Magyarország azt szeretné megvalósítani, hogy a magyarok mondhassák meg, legyenek-e Magyarországon bevándorlók, vagy ne - mondta sajtótájékoztatóján a magyar kormányfő. "Az eddigi tapasztalatok alapján nem vált be az, hogy a bevándorlás kérdését Brüsszelből kellene szabályozni, még kevesebb reményt fűzünk a központilag szabályozott kvótához" - jelentette ki. (MTI)

Orbán már melegít II.

Magyarország nem írt alá egyetlen olyan dokumentumot sem, amely megtiltaná, hogy felvessen bármilyen kérdést

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak kedden Strasbourgban, európai parlamenti felszólalása előtt egy a halálbüntetéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva.

A kormányfő úgy vélekedett, hogy az ezzel kapcsolatos vita Magyarország számára valójában a szólás-, illetve véleményszabadság kérdése. Azt akarjuk, hogy ne legyenek tabutémák, és mi dönthessük el, hogy miről beszélünk - fogalmazott Orbán. (MTI)

Késés van

Az EP plenáris ülésén most mennek a záróbeszédek, így a magyar téma nem fog elkezdődni az eredetileg tervezett 17:00:00-kor. Jelenleg Federica Mogherini, az EU de facto külügyminisztere beszél, olaszhoz méltatlanul akcentusmentes angolul.

Frans Timmermans beszél a Bizottság részéről

A holland, akinek Orbán régóta csípi a szemét, a halálbüntetéssel kezdi. Azt mondja, hogy ha egy tagország bevezetné a halálbüntetést, az az EU alapvető értékeinek, az emberi jogok nagyon súlyos megsértése lenne.

Timmermans előveszi a bevándorlásos nemzeti konzultációt

És azt mondja, örül a konzultációnak, de ez egyszerűen egy rosszindulatú, hazug, a tévedésekre és előítéletekre ráerősítő kezdeményezés. Szerinte pluralista társadalmakat kell fenntartanunk, amelyeknek minden tagja megbecsült. Végül megígéri, hogy a Bizottság továbbra is közelről fogja figyelni az ügy fejleményeit.

A szocialista álláspont következik

Nem arról van szó, hogy nem szeretjük Orbánt, hanem hogy most túl messzire ment. Nem a demokrácia elleni támadásról van szó, hanem a demokratikus értékek kiüresedéséről Magyarországon.

Ujhelyi István kérdezi az Európai Néppártot

És hosszasan idézi Kövér László ízes mondásait az EU-ról. Manfred Weber a mai vezérszónok válaszul mellébeszél arról, hogy a magyarok megválasztották a Fideszt.

Pelczné Gáll Ildikó kérdezi a szocialista Gianni Pittellát

Azzal kapcsolatban, hogy mit szól ahhoz, hogy Timmermans "megfenyegette" Magyarországot. És hogy mi ez, hogy tabuk vannak az EP-ben, miért nem lehet beszélni a bevándorlásról és a halálbüntetésről.

Pitella válaszában azt mondja, senki sem azt mondta, hogy nem lehet beszélni, hanem hogy a magyar kormányfő az EU alapértékeit vonja kétségbe.