Több 10 ezer fontot fizethet az északír pékség, ami nem volt hajlandó melegházasságot támogató tortát sütni

jog
2015 május 19., 14:51
comments 324

Kártérítésre kötelezett az északír bíróság kedden egy belfasti pékséget, amiért egy vásárlónak nem volt hajlandó megsütni egy olyan tortát, amin a „Támogasd a melegházasságot!” szlogen szerepelt volna.

Isobel Brownlie bírónő az Ashers Pékség döntését olyan „közvetlen diszkriminációnak” nevezte, amire „nincs mentség”, mert a pékség egy üzlet, nem pedig vallásos szervezet, így nincs jogi alapja visszautasítania egy vásárlót annak szexuális orientációjára vagy hitére alapozva.

A bírónő szerint az üzlet munkatársai tisztában voltak azzal, hogy a vásárló, Gareth Lee homoszexuális, és a pékség minden további nélkül hajlandó lett volna olyan tortát sütni, aminek felirata a hagyományos, heteroszexuális házasságot támogatta volna. „Nincs kétségem afelől, hogy egy ilyen tortát elkészítettek volna. Pontosan a »meleg« szó az, amit az alperesek kifogásoltak” – mondta.

A bíróság ítéletével a pékséget arra kötelezte, hogy 500 font (kb. 212 ezer forint) kártérítést fizessen Gareth Lee-nek, és állniuk kell a több 10 ezer fontra rúgó perköltségeket is.

Gareth Lee, akinek a nevében az Észak-Írországi Egyenlőség Bizottság nyújtott be keresetet, egy meleg rendezvénynek rendelte a süteményt. A pékség elsőre fogadta a rendelést, de két nappal később visszakoztak a tulajdonosok keresztény nézeteire hivatkozva.

A tortán a szlogen mellett a Szezám utca két karaktere, Bert és Ernie szerepelt volna. A tortát végül egy másik pékség sütötte meg:

szezám utca meleg torta

A társadalmilag konzervatív Észak-Írország az egyetlen terület Nagy-Britanniában, ahol nem köthetnek házasságot az azonos nemű párok.

A közvélemény-kutatások szerint az északír lakosság nagy része elutasítja a melegházasságot, márciusban ezrek vonultak az utcára az Asher Pékséget támogatva. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.