Több 10 ezer fontot fizethet az északír pékség, ami nem volt hajlandó melegházasságot támogató tortát sütni

Kártérítésre kötelezett az északír bíróság kedden egy belfasti pékséget, amiért egy vásárlónak nem volt hajlandó megsütni egy olyan tortát, amin a „Támogasd a melegházasságot!” szlogen szerepelt volna.

Isobel Brownlie bírónő az Ashers Pékség döntését olyan „közvetlen diszkriminációnak” nevezte, amire „nincs mentség”, mert a pékség egy üzlet, nem pedig vallásos szervezet, így nincs jogi alapja visszautasítania egy vásárlót annak szexuális orientációjára vagy hitére alapozva.

A bírónő szerint az üzlet munkatársai tisztában voltak azzal, hogy a vásárló, Gareth Lee homoszexuális, és a pékség minden további nélkül hajlandó lett volna olyan tortát sütni, aminek felirata a hagyományos, heteroszexuális házasságot támogatta volna. „Nincs kétségem afelől, hogy egy ilyen tortát elkészítettek volna. Pontosan a »meleg« szó az, amit az alperesek kifogásoltak” – mondta.

A bíróság ítéletével a pékséget arra kötelezte, hogy 500 font (kb. 212 ezer forint) kártérítést fizessen Gareth Lee-nek, és állniuk kell a több 10 ezer fontra rúgó perköltségeket is.

Gareth Lee, akinek a nevében az Észak-Írországi Egyenlőség Bizottság nyújtott be keresetet, egy meleg rendezvénynek rendelte a süteményt. A pékség elsőre fogadta a rendelést, de két nappal később visszakoztak a tulajdonosok keresztény nézeteire hivatkozva.

A tortán a szlogen mellett a Szezám utca két karaktere, Bert és Ernie szerepelt volna. A tortát végül egy másik pékség sütötte meg:

szezám utca meleg torta

A társadalmilag konzervatív Észak-Írország az egyetlen terület Nagy-Britanniában, ahol nem köthetnek házasságot az azonos nemű párok.

A közvélemény-kutatások szerint az északír lakosság nagy része elutasítja a melegházasságot, márciusban ezrek vonultak az utcára az Asher Pékséget támogatva. (MTI, Guardian)