Hazudik? Nem hazudik? Román? - Orbán strasbourgi fellépésének legfontosabb kérdései

2015 május 20., szerda 10:37
557

Hétfőn Strasbourgban lépett fel Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök előbb az Európai Parlamentben beszélt, ahol nagyon kínos perceket élt át, miután kiderült, hogy a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is elítéli, amit a magyar kormány a halálbüntetés lebegtetésével és a bevándorlással kapcsolatos hangulatkeltéssel csinál.

A parlamenti vita után Orbán sajtótájékoztatót tartott, ami már simább menet volt. A nap legérdekesebb szóváltására mégis ezen került sor. Hegyi Gyula egykori MSZP-s politikus a Népszava képviseletében azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy miért mondta azt beszédében, hogy "Magyarország a magyaroké". Amire Orbán Viktor azt mondta, hogy ő nem mondott ilyet. A parlamenti beszéd és a sajtótájékoztató releváns részletét, ebben a videóban lehet megnézni:

Orbán Viktor ezt mondta:

"Mi magyarok azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna, és meg akarjuk őrizni Magyarországot is magyar országnak."

Hegyi Gyula pedig azt, hogy

"Ha Magyarország a magyaroké, akkor a Magyarországon élő szlovákok, románok, szerbek mit gondoljanak, és egyetért-e egy olyan mondattal, hogy Románia a románoké, Szlovákia a szlovákoké?"

Amire Orbán azt válaszolja, hogy

"Ez a mondat ma itt nem hangzott el."

Négy lehetséges magyarázat van

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt