187 millió dolláros csalás miatt bezárnak négy nagy amerikai rákalapítványt

külföld
2015 május 21., 14:39
comments 44

Mind az ötven amerikai tagállam és a főváros, Washington DC is összefogott, és közösen emelt panaszt négy nagy amerikai rákalapítvány, az arizonai központú Breast Cancer Society és három tennessee-i alapítvány, a Children's Cancer Fund of America, a Cancer Fund of America és a Cancer Support Services ellen.

Ez a négy alapítvány 2008-12 között több tízmillió dollárnyi adományt gyűjtött, hivatalosan a rákbetegek kezelésére. A valóságban a pénzből gyakorlatilag egy fillér sem jutott a betegekre.

Jutott viszont az alapítványok vezetőinek, akik a szövetségi kereskedelmi felügyelet (FTC) és a tagállamok panasza szerint "személyes hűbérbirtokukként kezelték az alapítványokat, amiket nepotizmus, érdekütközések, eltúlzott fizetések jellemeztek", és amelyeknél semmi olyan kontroll nem volt, ami a valódi jótékonysági szervezeteket jellemzi.

Az alapítványok vezetői gyógykezelések és gyógyszerek helyett kocsikra, gyermekeik felsőoktatására, konditermi tagságikra, jetskizésre, luxus hajóutakra költötték, de jutott pénz tagsági díjas randioldalakra és drága fehérneműre is. (Via Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.