Franciaországban a szupermarketek többet nem dobhatnának ki élelmiszert

2015 május 22., péntek 12:23
114

A francia parlament célja, hogy kezdjenek valamit az országban is komoly problémát jelentő élelmiszer-pazarlással. A megalkotandó törvény értelmében a szupermarketek a jövőben nem dobhatják majd ki az eladatlan élelmiszereket, helyette minőségétől függően vagy jótékonysági szervezeteknek kell felajánlaniuk azt vagy pedig például állati takarmány lesz belőle.

Csütörtök este egyhangúlag fogadták el a javaslat előterjesztését, amit a szocialista párt helyettese, az egykori élelmezési miniszter, Guillaume Garot nyújtott be.

(JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP)

A törvény betiltja a szupermarketeknek azt a tevékenységét is, amikor szándékosan tesznek tönkre úgy eladatlan élelmiszert, hogy azt többet ne lehessen megenni. A törvény a nagy, négyszáz négyzetméter alapterületnél nagyobb üzletekre vonatkozik majd. Ezeknek a boltoknak szerződnie kell jótékonysági szervezetekkel, különben akár 75 ezer eurós büntetésre is számíthatnak, sőt, a törvény az üzletvezetők számára még börtönbüntetés lehetőségét is kilátásba helyezi.

A mostani lépés egy nagyobb program keretébe illeszkedik, melyeknek célja, hogy 2025-re érdembe visszaszorítsák az élelmiszer-pazarlást. Hivatalos becslések szerint évente egy átlagos francia polgár 20-30 kilónyi élelmiszert dob ki. Ennek összértéke 20 milliárd euró körül lehet.

A törvény az oktatásra is nagyobb hangsúlyt helyezne, a cél, hogy a pazarlás fogalma megjelenjen az iskolákban.

A nagy szupermarketeket képviselő szakszervezet kritizálta a tervet, mivel szerintük a nagy láncok a pazarlás csak öt százalékárt felelősek, most mégis ő nyakukba hárul a kötelesség. Ráadásul ezek a boltok eddig is sokat jótékonykodtak, 4500 üzletnek van valamilyen szerződése segélyszervezetekkel. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt