Írországban 62 százalékkal nyertek az igenek a melegházasságról szóló népszavazáson

Mivel szinte az egész ír politikai elit beállt a melegházasságot támogatók mögé, ezért csak az volt a kérdés, hogy milyen arányban győznek majd az igenek a pénteki népszavazás után. A legfrissebb eredmények szerint a szavazók 62.2% százaléka támogatta, hogy módosítsák az eddigi konzervatív, katolikus szellemben megírt alkotmányt.

Leo Varadkar az ország egészségügyi minisztere a Washington Postnak elmondta, azzal, hogy a világon elsőként hagyták jóvá az azonos neműek házasságát népszavazás útján, a szabadság és az egyelnőség világítótornyává váltak a világ többi része számára. Így, hogy a többség is támogatta a melegek ügyét, számára ez már nem is egyszerű népszavazás volt, hanem társadalmi forradalom.

A katolikus egyházoz egyébként közel álló, ellnezéki Fianna Fail vezetője, Michael Martin is arról beszélt, hogy nem tudott volna jó lelkiismerettel az ellenzők tábora mögé állni, mert szerinte egyszerűen helytelen, ha a 21. században a szexuális identitásuk miatt nyomnak el embereket.

(via The Washington Post)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.