Rogán Antalt is lehetett elemezni a médiaismeret érettségin

politika
2015 május 24., 11:42
comments 60

Idén sok aktuális kérdéssel foglalkozhattak a diákok az érettségin. Volt feladat a gazdasági bevándorlók jelentette veszélyekről, a civil szervezetekről, és lehetett az egykulcsos adó mellett is érvelni (meg kicsit rövidebben ellene is). A héten volt a mozgóképkultúra és médiaismeret nevű tantárgy vizsgája, itt Rezesova-ügy és Rogán Antall került elő.

Elemezni lehetett a halálos balesetet okozó szlovák örökösnő ügyét, beleértve ezt a mozzanatot:

"Rogán Antal, a kormányzó párt frakcióvezetője törvénymódosítást sürgetett, amikor kiderült, hogy a vádlott a másodfokú tárgyalásig egy luxus lakóparkban töltheti a házi őrizetét. A frakcióvezető tiltakozását követő négy órán belül a másodfokú bíróság megvonta Rezesovától a házi őrizet jogát, újra előzetes letartóztatásba került."

A megoldókulcs szerint teljesen korrekt szempontok mentén várták a válaszokat.

"1-1 összesen maximum három pontot kaphat a vizsgázó, amennyiben az alábbiak szerint (vagy más, de hasonlóan érvényes megfogalmazásban) mutatja be a Rezesová-eset valamely érvényes értelmezési keretét, például:

(...)

a hatalmi ágak függetlensége – sérült-e a demokratikus társadalom intézményrendszerének alapelve, a hatalmi ágak függetlensége az adott esetben azzal, hogy a hatalom képviselője egy folyó ügyben erőteljesen véleményt nyilvánít;"

Már persze lehet erre azt is válaszolni, hogy nem sérült a hatalmi ágak függetlensége, és az csak egy fatális véletlen, hogy Rogán pattogása után visszavitték a börtönbe Rezesovát, vagy hogy kifejezetten kívánatos, hogy Rogán aktuálpolitikai szempontok alapján "beleszóljon" az igazságszolgáltatásba, de ez teljesen legitim kérdésfelvetés, aminek ezerszer inkább helye van az érettségin, mint annak, amikor a 5 pontért a bevándorlóktól kell rettegnie a diákoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.