200 millióval kevesebb ember éhezik ma, mint 25 évvel ezelőtt

gazdaság
2015 május 27., 08:57
comments 22

Az ENSZ alá tartozó Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) éves jelentése szerint jelenleg 795 millió olyan ember él a Földön, aki nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden kilencedik ember éhezik. A szám bár brutális, de javulást mutat: 25 évvel ezelőtt még egymilliárd főre tették az éhezők számát, és azóta a leginkább érintett területeken is tovább zajlott a népességnövekedés.

A fejlődő régiókban él az éhezők nagy része, mintegy 780 millió ember, ami ezen országok lakosságainak 12,9 százalékát jelenti. Ez a szám 25 évvel ezelőtt még 991 millió fő volt, ami a lakosság 23,3 százalékát jelentette.

INDIA-FOOD-POVERTY-LAW-FOREX

A vizsgált 129 országból 72-ben sikerült a 2000-ben a többek között az éhezés felszámolására kitalált, Millennium Development Goals névre keresztelt programban meghatározott célértékeket teljesíteni, és a fejlődő régiók is csak kevéssel tértek el attól.

Fejlődést igazán Ázsia keleti, középső és déli országaiban, Dél-Amerikában és a karibi térségben regisztráltak. Vannak azért kudarcok is, főleg Afrikában: a hatalmas kontinens egyes régióiban még mindig minden harmadik ember éhezik.

Összesen 24 afrikai ország küzd jelenleg is élelmezési válsággal, kétszer annyian, mint 1990-ben. A jelentés szerint a szélsőséges időjárás, a természeti csapások, a politikai stabilitás hiánya mind hozzájártul ehhez (FAONew York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.