A Vatikán szerint az emberiség szenvedett vereséget a melegházasságról tartott ír népszavazáson

külföld
2015 május 27., 10:11
comments 465

"Mélyen elkeserített a végeredmény" - nyilatkozta a pénteki írországi népszavazásról Pietro Parolin bíboros, a Vatikán államminisztere, aki gyakorlatilag a katolikus anyaszentegyház második embere a pápa után. Paolin szerint az, hogy az ír választók elsöprő többséggel támogatták a melegházasság legalizálását

"az egész emberiség veresége".

Továbbá: Paolin szerint az egyháznak szembe kell néznie "ezzel a valósággal". Szembenézés alatt pedig azt érti, hogy fokozni kell a térítő tevékenységet.

Paolin bíborosnál élesebben még egy egyházi tisztviselő sem kárhoztatta az íreket azért, mert meg merték szavazni a melegházasságot. Egyben némileg váratlan is, különös tekintettel arra, hogy maga Ferenc pápa elég tartózkodón és visszafogottan szokott nyilatkozni a témában, leghíresebb mondata a melegekről ezidáig az, hogy

"ki vagyok én, hogy ítélkezzek?",

amiből a katolikus egyház haladóbb szárnya azt az ezek szerint elhamarkodott következetést vonta le, hogy egyházuk talán a tolerancia és az elfogadás új korszakába lépett. Hogy ez mennyire nincs így, annak már jele volt, hogy a Vatikán elutasította Franciaország új vatikáni nagykövete, a gyakorló katolikus Laurent Stefanini kinevezését, mert Stefanini nemcsak katolikus, hanem meleg is. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.