Napi 5 csésze kávé még oké az EU-s Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint

életmód
2015 május 27., 17:57
comments 215

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nagyon érdekes szervezet, mindenféle ételt és italt vizsgálnak, és ők állapítják meg az európai élelmiszerbiztonsági határértékeket is. Megmondják, miből mennyi egészséges, miből mennyi nem az.

Most a koffeinfogyasztási szokásokat vizsgálták, és arra jutottak, hogy napi 400 milligramm koffein bevitele még nem para. Ez nagyjából napi 5 csésze kávét jelent, egy csészényiben ugyanis durván 80 mg koffein van. Eddig a tudományos folyóiratok inkább a maximum napi 4 csésze felé hajlottak.

Viszont ha valaki várandós, az az EFSA szerint inkább csökkentse 400-ról 200 mg-ra napi fogyasztást, az nem kockázatos.

Az EU lakónak többsége a tanulmány szerint jóval a most megállapított határérték alatt fogyasztja a koffeint, a 18-65 évesek közt ugyanis 37 mg-tól 319 mg-ig terjed a napi koffeinbevitel. A magyarok az EU-n belül sem számítanak valami nagy koffeinfogyasztóknak, a dánok vagy a franciák sokkal többet tolnak nálunk. A tanulmányban van erről egy csomó táblázat.

Koffeint bevinni persze nemcsak kávéval lehet, az egyes itelok és élelmiszerek átlagos koffeintartalmát is ki lehet böngészni az EFSA tanulmányából, de a főbb koffeinhordozók között az energiaitalok átlagosan egy csésze kávénak felelnek meg 80 mg koffeintartalommal, egy csésze fekete teával 50 egy doboz kólával 40 mg koffeinnel leszünk gazdagabbak. (via napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt