Az Alkotmánybíróság elé kerül a norvég civil pénzek sorsáról döntő alapítvány ügye

2015 május 28., csütörtök 13:19
13

Az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Norvég Civil Támogatási Alapot odaítélő konzorcium egyik tagja, a Kárpátok Alapítvány-Magyarország adószáma kapcsán ma azt a döntést hozta, hogy indítványunkra az Alkotmánybírósághoz fordul az adószám KEHI általi felfüggesztés elrendelésének, illetve a Kehi-re vonatkozó kormányrendelet alaptörvénybe ütközésének vizsgálatát kérve.

Korábban Lázár János megbízásából eljáró KEHI utasítására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az NCTA-t működtető konzorcium valamennyi tagja esetében az adószám felfüggesztését kezdeményezte.

Álláspontunk, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak nem volt hatásköre és jogalapja az Ökotárs vezette konzorcium tagjainak ellenőrzésére, arra ugyanis csak és kizárólag a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda által kijelölt szervnek van lehetősége.

- írja mindenről és mondta már a vizsgálat idején is a norvég civil pénzek sorsáról döntő négy szervezet.

A Kehi egy jogszerűtlen eljárásban, jogszerűtlenül igényelt iratok alapján alkalmazott szankciót a konzorcium tagjaival szemben, írják közleményükben.

"Ennek megfelelően nem volt jogalapja az adószám felfüggesztésének sem. Az eljárás koncepciózus jellegét támasztja alá, hogy a Kehi többszöri kérésünk ellenére sem tisztázta az eljárás jogalapját, nem tájékoztatott bennünket annak eredményéről, a vizsgálatot pedig úgy folytatta le, hogy annak végén az adószám felfüggesztésére kerüljön sor. 

Meggyőződésünk, hogy a független magyar bíróság döntése, mely szerint az Alkotmánybírósághoz fordul, helyes és tisztességes döntés volt. Továbbá bízunk benne, hogy az Alkotmánybíróság is alaptörvény-ellenesnek fogja ítélni a Kehi működését és eljárását."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt