Putyin mindent Amerika nyakába varrt Blatter-ügyben

Nagyon szenvedélyes védőbeszédet tartott az orosz köztévében a világ legkorruptabb szervezete, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség vezetője mellett az orosz elnök.

Putyin egyrészt nyilván hálás Joseph Blatternek azért, mert - gyanús körülmények között - megkapták a 2018-as világbajnokság rendezési jogát, amit bármi is történik, az idő rövidsége miatt aligha vesznek el tőlük. Bár Putyin szerint Oroszországnak semmi köze a korrupcióhoz.

Másrészt kik is nyomoztak a FIFA vezetői ellen? Az amerikaiak. Akik azt képzelik, hogy rájuk semmilyen szabály nem vonatkozik. Ami furcsa Putyin szerint: az amerikai ügyészség kérésére úgy indítottak nyomozást, hogy a bűncselekményeket, ha egyáltalán voltak ilyenek, nem az Egyesült Államok területén és nem is amerikai állampolgárok követték el. Putyin szerint egyértelmű, hogy Blatter újraválasztását akarják megakadályozni az amerikaiak, akik nagy nyomás alatt tartották a FIFA-elnökét az oroszországi vb miatt.

És innen nem volt megállás, Putyin szerint ugyanazokkal a módszerekkel üldözik Blattert, mint Snowdent és Assange-t, és igazán beolvasott Amerikának.

Blatter eközben kerüli a nyilvánosságot. A számos FIFA-munkatárs mellett őt egyelőre nem gyanúsították meg semmivel. Az elnököt is választó kongresszust egy orvosi konferenciával vezették volna fel, ahol beszédet mondott volna az elnök. De lemondta a programot.

A BBC szerint egyre nagyobb a nyomás Blatteren, hogy halassza el a választást, aminek ő a legnagyobb esélyese, de erről egyelőre nincs szó, ahogy a lemondásáról sem. Sőt, az Európai Szövetség bejelentette, hogy nem az őrizetbe vételek ellenére nem bojkottálja a választást.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.