Véletlenül marihuánát ültettek dísznövényként Kazahsztán fővárosának főterére

A diktatúra fővárosa, Asztana eddig az irdatlan pénzköltésekről és megalomán projektekről volt híres, de most egy új ok miatt kaphat sajtóvisszhangot a város: az egyik kiemelt főtérre vétlenül indiai kender töveket ültettek el dísznövények helyett. Ennek a növénynek a megszáradt, megtermékenyítetlen virágzata a marihuána.

// ]]>

Az impozáns Auezov úton a nagyon erős fűszag lett gyanús a hatóságoknak. Hamar kiderült, hogy több ezer növényt ültettek el az út mentén található virágágyásokba. A helyiek a beszámolók szerint amúgy szépnek gondolták a növényeket, bár ők se tudták, hogy mit látnak pontosan. A városi tanács viszont felháborodott, most állítólag nyomozás indult, hogy kiderüljön, véletlen balesetként sikerült-e ezt a növényt kitelepíteni a város főterére, vagy pedig gerillakertész-akcióról volt szó.

A kazah kormány az elmúlt években komoly energiákat fektetett abba, hogy a vidéken mindenhol megtermő növényeket kiirtsa. Egy 2009-es riportfilm be is mutatja ezen erőfeszítéseket:

És bár az országban hivatalosan illegális a fogyasztása, annyira gyakori növényről van szó, hogy gyakorlatilag lehetetlen ellene hatósági eszközökkel fellépni. Ezért már az is felmerült, hogy nagyipari gyógyászati termelésbe kéne belevágnia az országnak. De a dísznövény-ágazat most egy új irány.

A városi tanács mindenesetre elrendelte a tövek eltávolítását. (via DailyMail)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;