A kormány is beszállt a rapháborúba: Mr Busta és Mr Navra összedugták a fejüket

Popkult
2015 május 29., 08:53
comments 436

Fontos az európai szerzői jogi rendszer megőrzése, modernizálása, ehhez azonban szükség van a szereplők közreműködésére is – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért felelős biztosa tegnap a Music Hungary zeneipari konferencián Egerben.

Az esemény erejét az adta meg, hogy a fideszes EU-biztossal és Gerendai Károllyal egy asztalhoz ült a rapháború főszereplője, Mr RealTrill Busta Zsolt (a.k.a. Kordik Zsolt), az esztergomi rapper is. A konferencián egyébként felbukkant még Nyitrai Zsolt fideszes képviselő és Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is.

photo_camera Balról jobbra: Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetõje; Kemenes Gábor, a Telenor szórakoztató szolgáltatásokért felelős osztályvezetője; Tóth Péter Benjámin, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója; Kiss László, a Mood Media magyarországi képviselője; Kordik Zsolt, művésznevén Mr. Busta előadóművész és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa (Fotó: Komka Péter / MTI)

Nekem is van spanom, Navrának hívják

Az európai uniós kreatív iparról, illetve az üzletfejlesztési lehetőségekről szóló fórumon Navracsics Tibor arról beszélt, hogy a szerzői jogok rendszerének jövőjéről két álláspont kristályosodik ki.

  1. A „fogyasztóbarát” álláspont, ami szerint a kulturális tartalmak eléréséért semmit vagy csak a lehető legkevesebbet kellene fizetni.
  2. Az „alkotóbarát” álláspont, ami szerint az alkotónak meg kell tudni élni a munkájából.

„A kulturális és kreatív ipar szereplőinek a legrosszabb egy ilyen fogyasztó kontra alkotó meccs, hiszen a politikusok a tömegdemokrácia szabályai szerint a fogyasztók pártjára fognak állni”

– mondta Navracsics Tibor, aki szerint ugyanez a vita az Európai Bizottságban is zajlik.

Navracsics szerint beláthatatlan következményei lesznek, hogy Magyarország lemondott egy szabadalmáról, a Kodály-módszerről, és szerinte a zeneiskolai rendszer sorvadóban van.

Velem az utca, veled a sznobok

Az MTI azt írja, hogy a fórumon részt vett Mr. Busta, aki „egyebek mellett a nehezen elérhető pályázati források jelentette nehézségekről beszélt. A rapper az illegális torrent oldalak okozta problémákra is kitért, mint mondta, ellenük a kormányzatnak is fel kellene lépnie.”

photo_camera Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa (jobbra) és Kordik Zsolt, művésznevén Mr. Busta előadóművész a magyar zeneipar harmadik alkalommal megrendezett kétnapos szakmai találkozója, a Music Hungary konferencia első napján az egri Bolyki-völgyben 2015. május 28-án (Fotó: Komka Péter / MTI)

Sajnos csak elképzelni tudom, hogy ez hogyan hangozhatott. Vajon követelte-e a kormánytól, hogy az ő klasszikus konfliktuskezelési módszerével fékezze meg az internetgengsztereket? Bustát egyébként többnyire a Youtube-on hallgatják.

A riportból sajnos az sem derült ki, hogy végül Navracsics Tibor mutatta-e a fukkot. Mindenesetre nem lennék most a Wanted helyében.

photo_camera Mr Busta ezt a képet az alábbi szöveggel tette ki a Facebookra: „Már megy az okoskodás!!!:) Navracsics Tibor mellett vettem részt egy konferencián!Sok érdekes témát érintettünk! Te meg aza kapd be a faszom!!! Savaskád!”

A rapper/előadóművész másnap délben így foglalta össze a konferencián szerzett tapasztalatait: „Köszönöm szépen Jeszenszky Zsolt Barátomnak és Gerendai Károlynak a meghívást, a Music Hungary konferenciára ahol sok értékes és kedves emberrel beszélgethettem! Cirka egy órában cseréltünk eszmét az Európai úniós szerzői jogokról ill.a digitális platformok adta lehetőségekről. Alkalmam nyílt elmondani amiért tulajdonképpen meghívtak,hogy hogyan építettem fel a saját független kiadómat és brand-emet,a Real Trill Music-ot!!Kitértem arra is,hogy a legtöbb fiatal aki a zenémből táplálkozik,a mélyszegenységből jön,vagy konkrétan azon a bizonyos "peremen"éli az életét!!Ahogy az látható,az egyetlen vagyok aki ezek közül a srácok közül választja ki a jovő "sztárjait",ill.tehetségeit!! Köszönöm szépen,sziasztok!”

Mr Busta egyébként még ma is kőkeményen érvényesíteni az érdekeit, és továbbra is a legsúlyosabb körökben mozog:

Csiszár Jenővel!Apukám világa,sokan rajta nőttünk fel!:)

Posted by Mr. RealTrill Busta on Friday, May 29, 2015

Remélem, jövőre Twizzy Twist is vázolhatja a kormánynak a magyar könnyűzene átalakítására vonatkozó elképzeléseit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.