Gattyán György luxusáruházában razziázott a NAV

gazdaság
2015 június 03., 15:52
comments 241

Kedden délután ismeretlen okokból zárva volt a Gattyán György tulajdonában álló Andrássy úti luxusáruház, az il Bacio di Stile. A Blikk úgy tudja, azért nem lehetett vásárolni a Forbes szerint 174 milliárdos vagyonnal rendelkező Gattyán boltjában, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendőrséggel közös akciót hajtott végre az üzletben. (UPDATE: A rendőrség érintettségét, és hogy zárva lett volna az áruház, azóta cáfolta az boltot működtető cég. A Docler közleménye a poszt végén egészben olvasható.)

A Blikk információi szerint több dokumentumot és adathordozót lefoglaltak a hatóság munkatársai, akik pincétől a padlásig mindent átnéztek.

Az újságnak az egyik vásárló is hasonlókról számolt be, őt kedden délután 2 körül nem engedték be az üzletbe, és egy kinn dohányzó alkalmazottól hallott a vizsgálatról. A Blikk kérdéseire a NAV megerősítette, hogy ők voltak az üzletben, de több információt a folyamatban lévő nyomozás érdekeire való tekintettel nem adtak ki.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy Gattyán György cégbirodalmánál jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A nyomozás során a bíróság már több ingatlant zár alá helyezett, de a NAV csak nagyon lassan halad az üggyel, mert az Egyesült Államokban élő Gattyán legtöbb érdekeltsége bonyolult céghálókban, offshore hátterű vállalkozásokban üzemel.

A milliárdos emellett főbb vállalkozásait, köztük a LiveJasmin nevű erotikus csetoldalt, Luxemburgba költöztette még a vizsgálat elindulása előtt.

UPDATE 22.40

Az áruházat fenntartó Docler Holding a poszt megjelenése után az alábbi közleményt juttatta el hozzánk:

„Valós az az információ, hogy az Il Bacio di Stile áruházban a NAV – kizárólag a NAV és nem a rendőrség – néhány munkatársa vizsgálatot tartott kedden, de ez a folyamat csak az áruház back office részlegét érintette, a megjelent információkkal ellentétben az áruházban zavartalan volt a kiszolgálás, a vásárlóink a vizsgálatból semmit nem vehettek észre, hiszen az egy másik épületben zajlott. Az áruház a szokásos nyitvatartás mellett fogadta vendégeit.

A NAV vizsgálatáról, ahogy eddig, most sem áll módunkban és szándékunkban nyilatkozni, azon egyszerű oknál fogva, miszerint a vizsgálat okáról, annak részleteiről mi sem rendelkezünk  bővebb információval, arról nem kaptunk részletes tájékoztatást. Határozottan visszautasítjuk azokat a megjelent állításokat, információkat, amelyek arról számolnak be, hogy a Docler cégcsoport "ellenőrizhetetlen, offshore vállalkozásokból áll." A három országban jelen lévő cégcsoportunk összes cégének adatai megtalálhatóak a Docler csoport honlapján, és a mindenki által elérhető cégközlönyben. Cégstruktúránk átlátható, bárki által nyomon követhető.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.