Milliós vacsorán ünnepelték magukat a paralimpikonok vezetői, míg a sportolóik nélkülöztek

POLITIKA
2015 június 03., 11:08
comments 281

Egyre hihetetlenebb kép rajzolódik ki a Magyar Paralimpai Bizottság (MPB) mindennapjairól. A hvg a szervezet bíróságra leadott jegyzőkönyveire hivatkozva a vezetők fényűzéséről és a sportolók nélkülözéséről ír.

Például egy gálavacsoráról, amihez az Iparművészet Múzeum dísztermét, az Üvegcsarnokot bérelték ki. Itt csak a helyszín (az ellátás nélkül) 1,2 millió forintba került, ebben nem volt benne a catering, a biztonsági szolgálat, a parkolás.

Nem csak ünnepleni tudta az MPB vezetői, egymásról is szépen gondoskodtak.

Azon túl, hogy (Deutsch Tamás alelnök javaslatára) a közös pénzből "segítettek" a vezetőknek végtörleszteni a lakáshiteleiket, most egy olyan eset került napvilágra, amikor az Magyar Paralimpiai Bizottság egyik munkatársa nyugdíjba vonulása előtt, munkája elismeréseként, lakáshitele erejéig munkáltatói kölcsönt kapott, aztán olyan összegű bérkiegészítést, hogy a munkáltatói kölcsönt ne kelljen visszafizetnie.

Elég éles a különbség látszik abban, hogy mire és mennyi pénzt kaptak a vezetők a közösből, és mennyit a sportolók.

Így például a dokumentumok szerint egy külföldi verseny előtt

"az MPB bizonytalan pénzügyi helyzete [miatt] (...) a lehető legolcsóbb szállodát választották egy kis külvárosban, amelynek hátránya volt, hogy nehéz volt bejutni (...) Mivel kevés ország választotta ezt a szállást, a transzfer gyakorlatilag kiszámíthatatlan volt, és sokszor nem olyan busz jött, amire a kerekes székesek fel tudtak volna szállni”.

Azzal egyébként, hogy a sportolók nélkülöznek a vezetés is tisztában volt, leginkább a megfelelő mértékű támogatás hiányára fogták a dolgot.

Így sajnáltatta a szervezetet Gömöri Zsolt áprilisban, a botránysorozat kirobbanása előtt az Országgyűlés Kulturális bizottságában:

"Sportolóink egzisztenciális kérdése nem megoldott. (...) Meg kell említenem az érmes, és egyébként a paralimpián Londonban a zászlóvivő Biacsi-ikreket, akik közmunkával tudják fenntartani magukat, illetve 14 fős család két lányaként a paralimpiából adódó jutalmazásukat természetesen a család megélhetésére kellett hogy felhasználják."

Meg így:

"az sajnos tarthatatlan, amikor egy-egy sportoló az edzőtáborban lakik jól, vagy adott esetben egy kiutazó egy nemzetközi verseny svédasztalánál pakolja tele a szatyrát, mert ha hazajön, még a saját körülményeit is szeretné ezzel enyhíteni."

Az vezetők közös pénzből történt végtörlesztése ügyében tegnap hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást rendeltek el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.