Orbán Viktor: Csak nem akarunk ide beengedni másokat

POLITIKA
2015 június 03., 04:58
comments 468

Hosszú interjút adott a Magyar Nemzet kiválásával elsőszámú jobboldali napilappá előléptetett Napi Gazdaságnak Orbán Viktor.

A lényeg:

  • Konszolidáció jöhet, de csak a szuverenitás „visszaszerzése” után.
  • Euró nem lesz, lehet, hogy évtizedekig.
  • A Fidesz szellemi radikális, a Jobbik politikai radikális.
  • A baloldalba Moszkva oltotta a birodalmi szemléletet.
  • Rogán Antalnak tényleg fontosabb politikai szerepe lesz.
  • A kormányátalakítás olyan, mint a drog.
  • Minisztereket nem, de államtitkárokat le fog váltani hamarosan.

Orbán Viktor szerint „nem mindig lehet az erő nyelvén beszélni”, és a belebegtetett konszolidáció és békülékenység útjára léphet a kormány, bár Orbán szerint ehhez először vissza kell szerezni Magyarország önrendelkezését, mert „Magyarország szuverenitása csak államjogi természetű”. A szuverenitásnak szerinte négy pillére van:

  • Bankszektor - „Itt jól állunk, a magyar tulajdonrész aránya meghaladja az ötven százalékot”.
  • Média - „Nem szuverén az az ország, ahol a közgondolkodást alakító eszközök többsége külföldi kézben van”.
  • Energiaszektor - lásd bankok.
  • Élelmiszer-ipari kiskereskedelem - CBA.

De Orbán Viktor szerint mind a négy szektorban tettek lépéseket, ezért nemsokára valóban békülény politika jöhet.

„Kényelmesebb, jólesőbb életkörülményeket teremthetünk azoknak, akik munkából élnek. Több munkahely, kevesebb adó, támogatás a családoknak, nagyobb rend, de kevesebb szabály, büszkeség és kiállás önmagunkért.”

A baloldal Orbán szerint identitásáért küzd, ugyanis igyekszik levetni a „Moszkva által beléjük oltott birodalmi szemlélet”, de a szuverenitás visszaszerzésében szerinte az ország nem számíthat rájuk, ugyanis

„az internacionalista gyökerű baloldalon kétségkívül megvan az a tudás, miként kell egy nemzetközi környezetben úgy elhelyezni Magyarországot, hogy a szuverenitáshoz szükséges erőforrások fölött mindig külföldiek rendelkezzenek.”

A Jobbikot még kevesebbel elintézi Orbán. Szerinte ugyan valóban a legfőbb ellenzéki kihívóvá lépett elő a Jobbik, de a Fidesz szellemi radikalizmusával szemben csak antiintellektuális politikai- és gyakorlati radikalizmust kínálnak, ami nem vezet sehova sem. A Fidesz szellemi radikalizmusával kapcsolatban Ady Endrét idézi a miniszterelnök: „kis nemzetnek még levegőt vennie is radikálisan kell.”

Az Orbán számára egyértelmű, hogy ebben a viharos, háborús feszültségekkel terhes világban

„akár a baloldalra, akár a Jobbikra bízni az országot ma istenkísértés lenne.”

Isten ments az istenkísértéstől!

Kormányátalakítás miniszteri szinten nem lesz - ugyanis a „kormányátalakítás olyan, mint a drog” - de egyes államtitkárokat le fog váltani. Neveket nem említett. Orbán Viktor először ismerte el, hogy Rogán Antalból valóban kabinetfőnököt csinálhat.

Az interjút készítő CSermely Péter nem kérdezett rá a Lázár Jánossal kapcsolatos híresztelésekre. A magyar sajtóban elterjedt, hogy Lázár akár le is mondhat, amennyiben vele egyenrangú politikai erővé teszi Rogánt a miniszterelnök.

„Szükségem van olyan társakra is, akik a politikai munkában segítenek. A lehetséges jelöltek sorában kétségkívül az első helyen áll Rogán Antal.”

A miniszterelnök megint összefoglalta a faék egyszerűségű álláspontját a bevándorlás kérdésében, erre nekünk sem érdemes több szót vesztegetnünk:

„Mi nem akarunk megszabadulni senkitől, akik velünk élnek, csak nem akarunk ide beengedni másokat.”

A gazdaságpolitikáról szólva pedig kijelentette, hogy jó jegybanki politikai esetén nem kell euró az országnak - Csehországot és Lemgyelországot hozta fel példának. Szerinte a lengyel elnökválasztás igazából egy népszavazás volt az euró bevezetéséről.

„A forint a következő évtizedekben is stabil és erős marad.”

Igen, évtizedek.

Ha valaki esetleg szeretne egy papírízű - minden bizonnyal a szövegírók által alaposan átdolgozott - interjút elolvasni, amelyben ilyen kérdéseket kap Magyarország miniszterelnöke, mint például:

„Mi lesz így a kedvenc baloldalunkkal? Nem fog hiá­nyozni ennyi év, évtized után?”

akkor kattintsanak a Napi Gazdaságra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.