Ciprasz: A görög kormány nem tud beleegyezni abszurd javaslatokba

külföld
2015 június 05., 19:25
comments 89

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök abszurdnak és elfogadhatatlannak nevezte pénteken a parlamentben a nemzetközi hitelezők legfrissebb, a pénzért reformokat követelő javaslatait, reményét fejezte ki, hogy visszavonják őket, és az athéni javaslatok elfogadására szólított.

"A hitelezők által benyújtott javaslatok irreálisak. A görög kormány nem tud beleegyezni abszurd javaslatokba"

szögezte le parlamenti beszédében a miniszterelnök, aki szerint bármilyen megoldás részének kell lennie valamifajta adósságkönnyítésnek.

Ciprasz azt mondta, hogy kormánya törvényben fogja visszaállítani a görög munkavállalók közteherviselési jogait. Ezt azonban a hitelezők ellenzik, és hírügynökségek ezt egyfajta, nekik szánt fenyegetésként értelmezik, hogy Athén kész egyoldalú lépéseket tenni, ha követelései nem teljesülnek.

Ciprasz mindazonáltal úgy látja, hogy a megállapodás a hitelezőkkel közelebb van mint valaha, mivel Athén javaslatai számba vették a hitelezők igényeit. Leszögezte, hogy csak az Athén által a minap tett javaslat kínál reális alapot a hitelezőkkel kötendő megállapodáshoz. Azzal vádolta Európát, nem értette meg, hogy a görög törvényhozók nem adhatják szavazatukat újabb megszorító intézkedésekre.

"Nemcsak mi futunk ki az időből, hanem mindenki más is"

- hívta a fel a figyelmet Ciprasz, és megjegyezte, hogy mivel a tárgyalások az utolsó szakaszba jutottak, az elkövetkező napokban bizonyosan sok minden lehet majd hallani róluk.

A nemzetközi befektetők új javaslatait szerdán ismertették a görög kormányfővel az Európai Bizottság és az eurócsoport elnökével Brüsszelben tartott tanácskozáson. Négy fő témakörben - az elsődleges költségvetési többlet célszámai, a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak csökkentése, valamint az általános forgalmi adó (áfa) emelése - messze állnak a felek nézetei. Az egyetlen pont, amelyben egyetértenek a felek, az a társadalombiztosítási rendszer reformja, amelynek keretében egyesítenék a különböző nyugdíjkasszákat.

photo_camera Ciprasz pénteki beszéde közben (ANGELOS TZORTZINIS / AFP)

A hitelezők azt javasolták, hogy az elsődleges költségvetési többlet mértékét idén a bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékában, jövőre 2 százalékában, 2017-ben 3 százalékában, 2018-ban pedig 3,5 százalékában határozzák meg. A görög kormány ehelyett 0,6, 1,5, 2,5, illetve 3,5 százalékot szeretni kiharcolni.

A hitelezők azt akarják, hogy Athén azonnal szüntessen meg minden kivételt az áfa-törvény hatálya alól, és vezessen be két kulcsot, 11, illetve 23 százalékon. Athén ehelyett azt akarja, hogy a változások csak október 1., az idegenforgalmi szezon lezárulta után lépjek életbe, és két kulcs helyett hármat javasol, 6, 11, és 23 százalékot.

A hitelezők azt akarják, hogy idén és jövőre is maradjon meg a sokat vitatott ingatlanadó, míg a görög kormány ezt kiváltaná egy új adóval, amelyet az egy ingatlannál többet birtoklókra vetne ki. A Ciprasz-kormány ezen túlmenően az államadósság átütemezését is szeretné elérni, hogy elejét vegye annak, hogy mindig kölcsönt kelljen felvennie a hitelek törlesztésére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.