Megint őrizetbe vették Bécsben Alnur Muszajevet

Ismét őrizetbe vették és vizsgálati fogságba helyezték hétfőn az osztrák hatóságok Alnur Muszajev egykori kazah titkosszolgálati főnököt és Vagyim Koszljakot, Rahat Alijev egykori bécsi kazah nagykövet biztonsági tanácsadóját.

Az Alijev-ügy évek óta húzódik Ausztriában, eléggé érdekli is az ottani sajtót.

Rahat Alijev elképesztően gazdag bankár volt, a kazah államfő szűkebb környezetéhez tartozott, a családjába is benősült. 2002-től őt nevezték ki Kazahsztán bécsi nagykövetévé. Később elvesztette Nazarbajev elnök bizalmát, és a nagyköveti tisztségből is leváltották. 2008-ban távollétében 20 év börtönre ítélték a Nurbank pénzintézet két - később holtan talált - vezetőjének elrablásáért, sőt államcsínykísérlettel is megvádolták. Emiatt Ausztriában maradt, majd Máltára költözött. Alijev tagadta a vádakat, és azt állította, hogy politikai hajsza indult ellene. Az osztrák rendőrség tavaly júniusban őrizetbe vette, és a hatóságok vizsgálatot indítottak ellene és a környezetében lévő személyek ellen.

Február végén Alijevet holtan találták a bécsi josefstadti börtön egyik magánzárkájában. Az első jelentések szerint öngyilkosságot követett el, de ügyvédei vitatták ezt.

Alijev bécsben tartózkodó bizalmasai ellen azonban még mindig nyomoznak az osztrák hatóságok. Április végén a bíróság Muszajevet és Koszljakot első fokon felmentette az ellenük - a pénzintézeti gyilkosságokkal kapcsolatban - folyó perben, mert nem látta bizonyítottnak a bűncselekmény elkövetését.

Az APA osztrák hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy az ügyészség panaszt emelt a bíróság döntése ellen a bécsi tartományi legfelsőbb bíróságnál, amely ennek nyomán a gyanúsítottak ismételt vizsgálati fogságba helyezése mellett döntött. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.