Ferenc pápa szerint a digitális világtól butábbak, önzőbbek és magányosabbak lettünk

vallás
2015 június 16., 17:21
comments 151

A L'Espresso olasz hetilap internetes oldala már a hivatalos vatikáni bemutató előtt három nappal, hétfőn közölte Ferenc pápa új enciklikájának szövegét. Federico Lombardi szentszéki szóvivő az embargó megsértése miatt kedden kizárta a l'Espresso tudósítóját a vatikáni sajtóközpontból.

Federico Lombardi hangsúlyozta, hogy az enciklika végleges szövege az lesz, amelyet csütörtökön mutatnak be a Vatikánban.
A l'Espresso által nyilvánosságra hozott 192 oldalas, hat fejezetből álló szöveg címlapot, lábjegyzeteket is tartalmaz és Ferenc pápa aláírásával zárul. Az enciklika interneten megjelent szövegéből már több olasz napilap idézett.

A Corriere della Serában megjelent részletek szerint az enciklika a keresztények és más vallásúak, a hívők és laikusok közreműködésére szólít fel a teremtett világ védelmében. Az emberiség kihívásának nevezi az éghajlati változásokat és az ezek által okozott környezeti, gazdasági, politikai-társadalmi problémákat. Ferenc pápa kiáll a vízhez való jog és a biodiverzitás tiszteletben tartása mellett. A pápai dokumentum hangsúlyozza, hogy a környezeti problémák kezelése a világ szegényei, a "kirekesztett" milliók kiáltására való odafigyelést is jelenti.

Az enciklika a környezeti válság egyik felelőseként a világot irányító jelenlegi politikai-gazdasági hatalmi rendszert jelöli meg.

Az enciklika megelőzi az év végén Párizsban esedékes ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének konferenciáját.
Ez lesz Ferenc pápa első "saját" enciklikája. Pápává választása után két hónappal, 2013 júniusában, Ferenc pápa és elődje XVI. Benedek közös enciklikát jelentetett meg A hit fénye (Lumen fidei) címmel.

A pápa szerint a globális melegedés az emberiség tetteinek eredménye, főleg az elmúlt évtizedek termelésének és fogyasztásának tulajdonít mindebben szerepet. De szerinte nem csak környezeti értékek lealacsonyításáról van szó, hanem spirituális és társadalmi visszaesés is zajlott. Egy mély és melankolikus elégedetlenséget fedez fel abban, ahogy éljük az életünket, miközben a megnövekedett erőszak, a drogkereskedelem és az identitásválságok szerinte arra utalnak, hogy a növekedés nem mindig jelent egyben fejlődést is.

Ferenc pápa kikel a média és a digitális világ ellen is, mivel szerinte mindettől csak ostobábbak, önzőbbek és elszigeteltebbek lettünk, még ha ezt ő elegánsabban is fogalmazta meg. (MTI, Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.