Orbán keményen dolgozó multimilliárdos kisember haverja nyerte a Dagály 38,7 milliárdos kivitelezését

gazdaság
2015 június 19., 12:02
comments 117

A Market Építő nyerte a Dagály uszoda 2017-es úszó vébével kapcsolatos kivitelezésekről szóló munkákat, derült ki az európai közbeszerzési értesítőből. A Market Építő többségi részesedését tavaly szeptemberben megszerezte a Garhartt Invest 2014 Zrt., ami Garancsi István tulajdonában áll.

Garancsi, mint a Figyelő azt megírta róla, egy igazán remek ember. (A Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, korábbi biciklis kormánymegbízott, a Videoton, a CD Hungary, a takarékszövetkezeti integrációt megúszó Duna Takarék tulajdonosa, az állammal rendkívül előnyös üzleteket kötő MET résztulajdonosa, a kormány döntéseitől függő építőiparban és a plakátbizniszben is vastagon érdekelt üzletember, a miniszterelnök körül épülő új gazdasági birodalom egyik kulcsfigurája, Orbán Viktor 2009-es hegymászó kötélbarátja. Vagyonát 19 milliárd forintra becsülik.)

Az MNV által kiírt munkára három ajánlat érkezett, a Marketen kívül a Strabag és a Duna Aszfalt érdekeltségi körébe tartozó Magyar Építő próbálkozott.

dagalyvb6

A közbeszerzés nem volt nyilvános. Az MNV szerint

"előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzéssel"

választották ki a győztest.

Az eredetileg 40 milliárd forintra becsült munkát egy 38,7 milliárd forintos ajánlattal nyerte a Market – ez egyébként áfa nélkül értendő. A munka 23 százalákát alvállalkozóknak adja ki a Market a szerződés szerint.

Az eredményhirdetés május 11-én történt, másnap már meg is kötötték a szerződést.

A Market Építő tavaly 49 milliárd forintra növelte nettó árbevételét az egy évvel korábbi 38,6 milliárdról, tehát nincs sokkal lemaradva a két másik kormánykedvenc, közbeszerzésekkel kitömött építőipari cég, a Közgép és a Duna Aszfalt mögött. Ez a cég építette többek között a Fradi-stadiont is (erre 2013-ban 13,5 milliárdot, aztán még 0,9 milliárdot kaptak az MNV-től), de a józsefvárosi pályaudvar melletti holokauszt-központ építését is ők nyerték meg – ez utóbbit egy nem nyilvános közbeszerzésen.

orbán garancsi

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.