Felfüggesztették a spermaimportot, a magyar sperma pedig gyenge

Tbg
Egészségügy
2015 június 20., 09:21
comments 355

Krízisbe kerülhet a magyar spermapiac, írja a Népszabadság.

A magyar hatóságok ugyanis megtiltották a legnagyobb magyar, hímivarsejtek bankolásával foglalkozó cégnek, a Kriónak, hogy import anyagból dolgozzon: így a meddőségi centrumok négy hete nem tudnak a meddő asszonyoknak spermát szerezni a spermabankból.

Az ügy hátterében két - számomra félig-meddig ismeretlen - jelenség áll: egyfelől a magyar sperma nagyon gyenge minőségű, így az ország importra szorul. (Tavaly a 152 mintából egy sem bizonyult megfelelőnek.)

A dániai cégnél pedig, amelytől a spermabankpiac 75-85%-át lefedő Krio vásárol, hibás génállományú mintát találtak márciusban, pontosabban később ez derült ki egy donorsejtről, amely onnan származott. (Azt egyébként nem lehet tudni, hogy a sejt "milyen nemzetiségű", kódok alapján azonosítják a mintákat, a dániai cég pedig nemcsak dán mintákkal dolgozik.)

Mint kiderült, ebből a mintából két terhesség is elindult Magyarországon is, az egyik baba megszületett, ő egészséges. Az enzmihiányos betegséget okozó génnek az anyában is meg kell lennie, tehát eléggé valószínűtlen, hogy a másik megtermekényítésnél előjönne a betegség, az ikreket nyárra várják.

Ettől függetlenül az Országos Tisztifőorvosi Hivatal betiltotta a tevékenységet, amely miatt olyan nők is több hetes várólistára kényszerültek, akiknél már megkezdődött a megtermékenyítést megelőző hormonstimulációs időszak, de most várniuk kell.

A hatóság tehát most minden külföldi importból származó beültetést leállított, és mivel csak ilyen van Magyarországon, egyelőre szünetel a beültetés lehetősége. Évente 900 ilyen eset van egyébként. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.