Osama bin Laden fia szerette volna kikérni apja halotti anyakönyvi kivonatát az amerikaiaktól, de nem volt szerencséje

külföld
2015 június 21., 08:50
comments 108

Egy kiszivárgott dokumentum szerint nem szokványos levél futott be a Szaúd-Arábiában működő amerikai nagykövetségre. Az al-Kaida egykori terrorvezérének fia, Abdullah bin Laden írt levelet az amerikaiaknak, hogy szeretné elkérni apja halálát igazoló papírokat.

A követség válasza szerint viszont nincs ilyen halotti anyakönyvi kivonat, ezért ezt nem tudják átadni. De a levél egyben utlást is tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy más utakon lehetséges lehet bin Laden halálának igazolása, például az a tény, hogy megszűnt bin Laden ellen minden vizsgálat. A levél 2011 szeptember kilencedikén született, azaz mintegy négy hónappal azután, hogy amerikai tengerészgyalogosok kivégezték bin Ladent.

binladen

Az amerikaiak ezután bin Laden testét a tengerbe dobták. A terroristavezér holttestéről semmiféle fényképet nem hoztak nyilvánosságra, a követség válasza szerint pedig a halotti anyakönyvi kivonat hiánya bevett eljárás, ha katonai akcióban megölt személyekről van szó. Az nem világos, hogy bin Laden fia miért kérte volna ki a halotti anyakönyvi kivonatot.

Bin Laden halálának körülményei körül utoljára májusban lángoltak fel az indulatok, amikor az egyik legismertebb amerikai újságíró-legenda, Seymour Hersh írta meg, hogy a hivatalos amerikai narratíva több eleme szerinte hazugság. Az oknyomozó veterán írását azonban nem fogadta túl nagy lelkesedés, mivel megbízhatatlannak tűnő forrásokból, meglehetősen bizonytalan lábakon állva írta meg mindezt.

A mostani dokumentum a WikiLeaks oldalán kiszivárogtatott adatok legfrissebb körének egy példánya. Pénteken jelentette be a szervezet, hogy több mint félmillió szaúdi eredetű dokumentum van a birtokukban, és ezt több részletben fogják nyilvánosságra hozni. Azaz lehet még számítani meglepetésekre. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.