Könyvkiadási forradalom jöhet: Az elolvasott oldalak után fog fizetni az Amazon az íróknak

TECH
2015 június 22., 12:23
comments 75

Alapjaiban forgathatja fel a könyvpiacot a világ legnagyobb e-könyv forgalmazójának, az Amazonnak új ötlete. A tervek szerint a jövőben nem a letöltött könyvek után fizetnének jogdíjat a szerzőknek, hanem az elolvasott oldalak alapján. Azaz csak a ténylegesen elfogyasztott tartalomért járna pénz.

Az Atlantic szerzője, Peter Wayner részletesen foglalkozik a kérdéssel, saját szerzői sirámait is felemlegetve, akit érdekel a kérdésnek a személyesebb dimenziói is, olvassa el jó hosszú cikkét. De mi most csak a lényegre koncentrálunk: a júliusban elinduló próbarendszer tényleg mindent átalakíthat. Eddig ugyanis a szerzőknek elég volt, ha megvettük a könyveiket, az pedig, hogy tényleg elolvassuk-e, senkit nem érdekelt.

Az új rendszer viszont nem lesz ilyen elnéző. Mindez elsőnek azokat a szerzőket fogja érinteni, akik közvetlenül az Amazonon keresztül publikálják műveiket. És Wayner jóslata szerint alapjaiban változhat majd meg az íráshoz való hozzáállásuk, hiszen ebben a díjazási rendszerben mondjuk egy regényíró az olvasási élmény és feszültség fenntartásában lesz érdekelt, nem pedig az aprólékos leírásokban és egy összetettebb háttér megalkotásában.

photo_camera (ERIC PIERMONT / AFP)

Az Amazon finanszírozási modellje jelenleg úgy néz ki, hogy a cég havonta elkülönít egy összeget (júniusban például 3 millió dollárt), és hó végén ezt osztja szét a szerzők között, a szerint hogy kitől hány könyvet töltöttek le. Ez fog megváltozni júliustól, amikor az elolvasott oldalak száma fog számítani, amiket a Kindle Unlimited és a Kindle Online Lending Library révén tudnak majd számon tartani. Ezek a Kindle-szolgáltatások havi előfizetésként érhetőek el, és cserébe rengeteg könyvet lehet letölteni az e-book-olvasóra, mintha csak könyvtárba járnánk. Összesen jelenleg 800 ezer könyvet kínálnak így, havi 10 dollárért cserébe.

A programban viszont érintettek a nagy könyvkiadók nagy sztárjai is, és bár kevés részletet tudni, de egyelőre úgy fest, hogy rájuk egyelőre nem fog vonatkozni az oldalankénti fizetés, azaz csak a kiadó nélkül, közvetlenül az Amazonnál publikáló szerzőkkel kísérleteznek.

Nagyobb betűtípussal nem lesz érdemes próbálkozni, ezekre ugyanis érzékeny lesz a Kindle rendszere, viszont az ábrák, térképek, grafikák beleszámítanak a tartalomba.

Bár egyelőre csak egy nagyon kísérleti ötletről van szó, de azért látni, merre hathat az egész. Wayner példaként Thomas Piketty 700 oldalas bestsellerét hozza fel, amit világhírnév és a presztízs miatt rengetegen megvettek, de egészen biztos hogy sokan közülük el sem olvasták, csupán jó látható helyre kitették a polcukra. Az Amazon önpublikáló rendszerében az ilyen könyvek helyett akarnak teret engedni azoknak, amiket tényleg végigolvasnak az emberek. Az más kérdés, hogy ez mennyire nem fair összehasonlítás, egy több száz oldalas közgazdasági elemzésnek nyilván más az olvashatósága és a fogyasztási módszertana, mint mondjuk a Trónok harca egy kötetének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.