Rohadt mocskos gyarmatosító EU: Magyarország a régiós átlag felett tudott forrásokat lehívni

gazdaság
2015 június 22., 11:04
comments 158

A 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak 87 százaléka, 21,7 milliárd euró már eljutott a kedvezményezettekhez Magyarországon 2014 végéig, ami az előző évi 62 százalékos kifizetési arányhoz képest 25 százalékpontos növekedést jelent, és meghaladja a régiós átlagot – derül ki a KPMG évente megjelenő EU Funds in Central and Eastern Europe című jelentéséből.

Ezzel az eredménnyel Magyarország régiós összehasonlításban is az élmezőnyben van, messze meghaladva a 77 százalékos átlagot, csupán Litvániának sikerült nagyobb arányban forrásokat lehívnia az uniós alapokból. A cég a kelet-közép-európai régió 11 országában nyolc éve vizsgálja az uniós források lekötésének és lehívásának ütemét.

A közlemény idézi Nestor Andreát, a KPMG kormányzati szektor tanácsadásáért felelős igazgatóját, aki elmondta: Magyarország figyelemre méltó fejlődést ért el az elmúlt évben, ami jelentős részben a pályázati rendszer 2014-ben lezajlott átalakításának tudható be. Ez volt az átszervezés, amikor Lázár János megszüntette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és szétdobta a feladatokat a minisztériumok között, az irányítást pedig megtartotta magának. Az Európai Bizottság aggódva figyelte a változásokat, szakmai kifogások azóta is felmerülnek részükről, de úgy tűnik, hogy a pénz elköltése az megy. A kifizetések gyorsulása leginkább a közlekedéshez és a környezethez és energiához kapcsolódó pályázatokat érintette.

Az ország a jelentés szerint a lekötött források szempontjából is a régió élmezőnyében található: 2014 végéig a támogatási ciklusban elérhető források 112 százalékára kötöttek szerződést, csakúgy, mint Szlovákiában. Csak Bulgária büszkélkedhet magasabb, 115 százalékos szerződéskötési aránnyal. A szerződéskötésekkel az észtek és a csehek állnak a legrosszabbul 98, illetve 96 százalékos szerződéskötési aránnyal, míg a régiós átlag 105 százalék.

Bár jelenleg több operatív program kifizetését is megszakította vagy felfüggesztette határozataival az Európai Bizottság, a nemzetgazdasági miniszter és a Bizottság regionális politikai főigazgatója között közelmúltban lezajlott egyeztetésen a felek megerősítették, hogy jelenleg nem látnak olyan konkrét kockázatot, ami forrásvesztést okozhat – írta a KPMG.

A szakértő hozzátette: a pénzügyi korrekciókról szóló megállapodás és így a kifizetések újraindítása a következő 1-2 hónapban várható. Ha ez megvalósul, akkor az előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy sikerül lehívni a maradék 3,2 milliárd eurót az év végéig – mondta.

A 2014-2020-as ciklusban Magyarország 25,03 milliárd eurónyi uniós forrásra számíthat, ezzel a régióban elérhető források 11 százaléka áramlik majd hozzánk. Ennél több uniós pénzzel, 82,5 milliárd euróval csak Lengyelország gazdálkodhat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.