Jogerősen lehet trollfejekkel kitakarni a rendőrök arcát

jog
2015 június 23., 09:46
comments 67

A bíróság ítélt így másodfokon az Index és a Készenléti Rendőrség között zajló perben. A rendőrség azért rágott be, mert az Index 2013-ban lehozott egy képriportot egy eseményről, amin a rendőrség új sapkáit mutatták be. Mivel azonban itthon akkor még nem nagyon lehetett kitakarás nélkül közölni rendőrök képeit, a lapnál trollfejeket vágtak a rendőrök arca helyére.

A rendőrség 500 ezer forintot szeretett volna, a jó hírnév és a becsület megsértése miatt.

photo_camera Mármint trollfejet, nem lófejet.

Tavaly májusban a bíróság már az Indexnek adott igazat, mivel a kitakarás jogszerű volt, a módja pedig csak véleménynyilvánításnak számított. Ezt erősítette meg most másodfokon a bíróság.

A per kezdete óta amúgy az is bizonytalanná vált, hogy ki kell-e takarni a rendőrök arcát. Az Alkotmánybíróság tavaly szeptemberi határozata szerint csak indokolt esetben. A Kúria pedig januárban hozott jogegységi határozatot, e szerint szerint a rendőrök, és más, nyilvánosság előtt dolgozó, közfeladatot ellátó személyek még nem közszereplők, de nem is magánszemélyek, ezért szituációtól függ, hogy engedély nélkül közzétehető-e képmásuk, illetve róluk készült hangelvétel.(via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.