Tunéziai hoteleket támadott meg az ISIS

külföld
2015 június 26., 10:26
comments 884

Hoteleket támadott meg az ISIS két fegyverese a tunéziai Szúsza városában. Szúsza tengerpari üdülőhely Tunézia észak-keleti részén, európai turisták, főleg britek kedvelt célpontja. A támadásoknak legalább 37 halálos áldozata van, ezt a számot a tunéziai kormány is megerősítette. A sebesültek száma az eddigi információk szerint 36. Az áldozatok nemzetisége egyelőre ismeretlen, az ügy felderítése jelenleg is folyik. A hotelek vendéglistái alapján azonban komoly esély van arra, hogy európai turisták is vannak a halottak között. Az egyik helyi rádió annyit közölt, hogy az áldozatok többynire turisták, főleg britek, belgák és németek haltak meg.

Több magyar utazási iroda is ajánlja a megtámadott hoteleket.

Beszámolók szerint a vendégek először egy nagyobb robbanást hallottak, majd mindenki elkezdett a hotel felé menekülni. A tengerpart felől fegyverropogást lehetett hallani - mondta egy vendég, aki a hotelszobájában, székkel és asztallal elbarikádozva vészelte át a támadást.

„Szirénákat hallottam, aztán mindenki elkezdett a hotel privát strandjáról a hotel felé futni. Senki nem tudta, mi történik.”

- nyilatkozta egy brit turista a Daily Mailnek. Egy másik vendég így írta le az eseményeket:

„A fiam épp a tengerben volt, aztán elkezdtünk neki kiabálni, hogy azonnal jöjjön ki. Mikor futva odaért hozzánk azt mondta, hogy látta, ahogy lelőnek egy embert.”

Az egyik tunéziai rádióban megszólalt egy 16 éves brit fiú is, akinek családját a szeme láttára mészárolták le, a fegyveresen szüleivel és nagyanyjával is végeztek. A legtöbb forrás szerint a halottak között 12-13 brit turista lehet. A Mirror alábbi videóján az látszik, ahogyan sebesült nyaralók érkeznek egy tunéziai kórházba:

Sebesültek is vannak, a Conflict News azt írja, legalább hatan, de a legnagyobb szám, ami a médiában eddig megjelent a 36 fő volt. Szemtanúk több sebesültről számoltak be, a Hotel Bellevue és a Royal Kenz Hotel vendégei szerint percekig fegyverropogást és hisztérikus sírást lehetett hallani a megtámadott hotelek strandjain. Más források szerint a Hotel Marhaba nevű szálloda is a megtámadottak között van. A Conflict News szerint az egyik szúszai hotelben gyanús csomagot találtak, amiben bomba is lehet. Az angol sajtó rengeteg szúszai hotelből kérdezett szemtanúkat, de nem teljesen tiszta, hogy pontosan hány hotelt támadtak meg a terroristák, és melyikeket. A támadás a város tengerpartján történt, és itt sorakoznak egymás mellett a nagyobb hotelek privát strandjai. Ezért lehetnek több helyi hotel vendégei is érintettek.

Az egyik hotel dolgozója látta, ahogy az egyik támadó tüzet nyit. Azt mondta, hogy egy Kalasnyikov volt a terroristánál, úgy volt öltözve, mintha maga is turista lenne.

A brit külügyminisztérium ingyenesen hívható telefonos segélyszolgálatot indított a Szúszában nyaraló britek számára, és David Cameron brit miniszterelnök is tartott már rendkívüli sajtótájékoztatót a helyzetről. Azt mondta, hogy

a terrorfenyegetettség ma már mindenütt ott van, közösen kell szembenéznünk vele.

Hasonló, turisták ellen irányuló támadás legutóbb márciusban volt Tunéziában, akkor terroristák az tuniszi nemzeti múzeumban szedtek túszokat. 21 embert, főleg európai turistákat a helyszínen megöltek, később még egy ember halt meg.

Több tunéziai Twitter-felhasználó képeket töltött föl arról, ahogy egy fekete ruhás fegyveres rendőrök előtt fekszik a földön. Azt állítják, ő volt az egyik terrorista. Az egyik helyi rádióban nyilatkozva a tunéziai Belügyminisztérium szóvivője azt mondta, két támadó volt, és az egyiket valóban lelőtték a rendőrök.

Háromnegyed 5 körül arról jelentek meg hírek, hogy a rendőrség elfogott egy embert, akit bűnrészességgel gyanúsítanak, de egyelőre nem igazolódott be, hogy ő lett volna a másik terrorista, aki mészárolt a tengerparton.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.