A köztévé szakértője szerint, ha az IMF-hitel annyira jó dolog lenne, gazdag országok is felvennék

gazdaság
2015 június 28., 16:26
comments 440

Vasárnap reggel a görög válságról volt szó a köztévé stúdiójában. Szakértőként meghívták Csath Magdolna közgazdászt, aki Wikipédia-szócikke szerint egyetemi oktató, az MTA, a Professzorok Batthyány Köre, a 100-ak tanácsa és a Trianon Társaság tagja. 2002-ben a MIÉP jelöltjeként indult az országgyűlési választáson, az utóbbi években a CÖF és a veszprémi Jobbik rendezvényein is felszólalt. A Jobbiktól még elismerést is kapott.

De ez még önmagában nem is lenne baj.

Az már inkább baj, ahogy Csath Magdolna vasárnap reggel megszakértette a görög válságot. Szerinte a hitelezők a mostani rendezésben nem is elsősorban a pénzügyi rendszer stabilitására hajtanak, egyszerűen a görög kormányt akarják eltávolítani. Ráadásul a befektetők már a görög emberek ellen háborúznak, le akarják zülleszteni a görög humántőkét.

A rettenetes EU és az IMF nem akarja beindítani a görög gazdaságot, nem érdekli őket, hogy lelkesek-e a görögök vagy nem.

Sőt, szinte minden rossz, ami most Görögországban van, az a nemzetközi pénzügyi rendszer műve.

Aztán jön a legkeményebb érv:

Nehéz ez, persze. És az is tuti, hogy a mostani görög helyzetben egyaránt van felelőssége a görög kormányoknak és az ország hitelezőinek is. Csak ezzel a hozzáállással is nehéz erről normálisan beszélni.

Az egész interjút itt lehet megnézni, nagyjából 37:45-nél kezdődik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.